Pasta al forno
Składniki:
- 350 g makaronu Anelli siciliani
- 200g mielonej wołowiny
- 200g mielonej wieprzowiny
- 150g koncentratu pomidorowego
- 200g zielonego groszku
- 100g sera primosale
- 80g startego sera caciocavallo
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- 40 g bułki tartej
- 2 duże czerwone cebule
- Sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Na patelni delikatnie podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje czyli około 15 minut. Ser kroimy w plastry. Po ugotowaniu makaronu, należy go odcedzić i wymieszać z sosem, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem, nakładamy drugą porcję, znowu posypujemy serem Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C i pieczemy ok 30 minut
Tagliatelle alla bolognese
Składniki:
- 300g makaronu Tagliatelle
- 200g mięsa mielonego wołowego
- 100g mięsa mielonego wieprzowego
- 50g selera
- 50g marchewki
- 50g cebuli
- 400g sosu pomidorowego Passata
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki białego wina
- oliwa z oliwek
- parmezan
- bazylia
- sól
- pieprz
- woda
Najpierw kroimy na drobną kostkę marchewkę, cebulę i seler. Na małym ogniu rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty, tak aby odparowało. Gotujemy na małym ogniu sos pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy przez minimum 1 godzinę. Jednak najlepiej byłoby gotować potrawę przez 3 godziny. W razie potrzeby dodajemy wody. Rozgrzewamy mleko, wyłączamy ogień i dodajemy mleko do sosu. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć solimy i wkładamy makaron. Mieszamy. Gotujemy tagliatelle al dente! Makaron wraz z wodą wylewamy na sito i mieszamy je z sosem. Dodajemy parmezan.