Pytanie na Śniadanie

DOMOWA KUCHNIA WŁOSKA - pasta al forno

Pasta al forno
Składniki:
  • 350 g makaronu Anelli siciliani
  • 200g mielonej wołowiny
  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 200g zielonego groszku
  • 100g sera primosale
  • 80g startego sera caciocavallo
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • 40 g bułki tartej
  • 2 duże czerwone cebule
  • Sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Na patelni delikatnie podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje czyli około 15 minut. Ser kroimy w plastry. Po ugotowaniu makaronu, należy go odcedzić i wymieszać z sosem, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem, nakładamy drugą porcję, znowu posypujemy serem Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C i pieczemy ok 30 minut

Tagliatelle alla bolognese
Składniki:
  • 300g makaronu Tagliatelle
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 100g mięsa mielonego wieprzowego
  • 50g selera
  • 50g marchewki
  • 50g cebuli
  • 400g sosu pomidorowego Passata
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • woda
Najpierw kroimy na drobną kostkę marchewkę, cebulę i seler. Na małym ogniu rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty, tak aby odparowało. Gotujemy na małym ogniu sos pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy przez minimum 1 godzinę. Jednak najlepiej byłoby gotować potrawę przez 3 godziny. W razie potrzeby dodajemy wody. Rozgrzewamy mleko, wyłączamy ogień i dodajemy mleko do sosu. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć solimy i wkładamy makaron. Mieszamy. Gotujemy tagliatelle al dente! Makaron wraz z wodą wylewamy na sito i mieszamy je z sosem. Dodajemy parmezan. 
Więcej na ten temat