PRZEPISY NA ZDROWEGO GRILLA - lemoniada

Miętowa lemoniada z truskawkowymi kostkami lodu
  • 1,5 l filtrowanej wody
  • 6 cytryn + 2 do dekoracji
  • 1 pęczek mięty + mięta do dekoracji
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 4-6 łyżek miodu
  • 200 g mrożonych truskawek
W sezonie: truskawki wstaw do zamrażarki – gdy się zamrożą będą smakowymi kostkami poza sezonem truskawkowym użyj mrożonych. Z 5 cytryn wyciśnij sok, natomiast 6 potnij w plasterki. Sok z cytryn, miód, starty imbir i umyte listki mięty utłucz w moździeżu, dzięki temu wydobędziesz ich aromat. Przecedź bazę smakową przez sito po czym wlej ją do dzbanka razem z wodą. Dodaj pociętą cytrynę i świeże listki mięty. Do lemoniady wrzuć mrożone truskawki, podawaj w wysokich szklankach udekorowaną cząstkami cytryny.

Grillowany kurczak w musztardowej marynacie
  • 500 g filetu z kurczaka, bez skórki i kości
marynata:
  • 4 łyżki musztary ziarnistej – francuskiej
  • 4 łyżki musztary kremskiej
  • 4 łyżki miodu 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ szklanki wody
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
Sałatka z pomidorkami i bagietką:
  • 1 główka sałaty strzępiastej freese
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 100 g młodej szpinaku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • pestki dyni
  • bagietka do podania
sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 łyżka miodu
Oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem filety z kurczaka. Następnie potnij je na kawałki wielkości średnich kotletów. Jeśli lubisz możesz odrobinę rozbić mięso, następnie dopraw filety solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszaj. Mięso przełóż do szczelnego pojemnika następnie wylej do niego 2/3 marynaty (resztę wykorzystasz do smarowania kotletów lub grillowanych warzyw podczas pieczenia). Kurczaka wstaw na 2 godziny do lodówki, po czym grilluj ok. 5 minut z każdej strony. Możesz również upiec mięso w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki sosu sałatkowego wymieszaj w słoiku, energicznie nim potrząsając. Wylej na wybrany przez ciebie miks sałat z warzywami, np. papryką, pomidorkami i cebulą. Podawaj z bagietką i kurczakiem. 

Placuszki z kaszy niepalonej z borówkami, malinami, bananem i syropem klonowym
(kasza moczy się przez 12 godzin w wodzie, zalewamy ją, następnie zmieniamy wodę, zalewamy ponownie i smażymy placki)
Placuszki:
  • 200 g suchej, białej bio kaszy gryczanej niepalonej 
  • 500-600 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
dodatki:
  • masło orzechowe
  • maliny
  • borówki
  • banany
  • syrop klonowy
Suchą kaszę wypłucz w wodzie. Następnie przełóż do szczelnego pojemnika i zalej 500 ml wody, tak, aby 2 cm warstwą pokrywała kaszę. Odstaw kaszę do lodówki na noc – 8 godzin. Zlej wodę znad kaszy (będzie miękka i gęsta) i przełóż ją do miksera, miksuj na konsystencję ciasta dolewając odrobinę świeżej wody (ok.100 ml). Dodaj do placków sól i cynamon. Smaż małe placuszki na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Podawaj je zarówno na słodko i słono: np. z owocami i masłem orzechowym lub daniami mięsnymi, zamiast tortilli czy pieczywa.