Pytanie na Śniadanie

LETNIA KUCHNIA JURKA NOGALA - RABARBAR POD KRUSZONKĄ

Chłodziec z arbuza
  • Arbuz duży 1 szt.
  • Dymka 1 szt.
  • Mięta garść
  • Bazylia garść
  • Oliwki czarne Kalamata 200 g
  • Chilli 1 szt.
  • Ocet balsamiczny z modeny 5 łyżek
  • Oliwa
  • Feta lub bryndza
  • pieprz
Dymkę i zioła posiekaj, oliwki pognieć na kawałki, chilli pokrój bardzo drobno, ser pokrusz. Miąższ arbuza pokrój na kawałki. Ocet zredukuj o połowę. Wrzuć do gara 2/3 kawałków arbuza, połowę mięty, bazylię, chilli i szczypior. Wszystko zblenduj. Teraz dodaj pozostałe składniki:  wlej gęsty ocet, wrzuć dymkę, miętę, oliwki i pokruszony ser, dopraw pieprzem i polej oliwą.

Rabarbar pod kruszonką
  • Rabarbar 5 łodyg 
  • Masło  1 łyżeczka
  • Goździk
  • Cukier 2 łyżki
  • Tymianek 1 łyżka
  • Kruszonka : 
  • mąka pszenna typ 480 - 100 g
  • masło 82% 100 g
  • cukier  biały lub trzcinowy 100 g
Najpierw zrób kruszonkę. Wsyp mąkę i cukier do miski, dodaj masło i sprawnie połącz ręką wszystkie składniki i gdy nie będzie już widać kawałków masła, zbij ciasto w kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce około pół godziny. Rabarbar umyj i obierz z zewnętrznych włókien, które są twarde i nieprzyjemnie włażą między zęby. Pokrój każdą łodygę na 1,5 centymetrowe  kawałki i wrzuć do garnka z łyżeczką masła i goździkiem. Smaż kilka minut co chwilę mieszając. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, zestaw z ognia niech lekko przestygnie, potem dodaj tymianek i mieszając ostudź. Nałóż rabarbar do ośmiu kokilek. Pamiętaj by wyjąć goździk. Ciasto z lodówki i pokrusz albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach prosto na rabarbar. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzanie góra dół na 20 minut. Zamiast w kokilkach możesz deser możesz upiec w małej blaszce.

Kotleciki cielęce z sałatką z młodego bobu
  • Kotleciki cielęce z kością 3 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Bób 2 garści
  • Młode ziemniaki 500 g
  • Dymka 1 pęczek
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Małe cukinie 3 szt.
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa
  • Cytryna 1 szt.
Ugotuj wyszorowane ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj bób (2 minuty) w osolonej wodzie i obierz. Dymkę posiekaj na ukos niezbyt drobno. Rzodkiewki umyj porządnie razem z liśćmi. Bulwy przekrój na pół a liście posiekaj. Cukinie umyj i pokrój w plasterki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki. Kości z kotlecików oczyść z z kawałków mięsa i tłuszczu, posmaruj oliwą i przesmaż na grillu z każdej strony około 2 minuty. Potem wstaw do piekarnika na 5 minut w 190 stopniach. Resztki mięsa i tłuszczu posiekaj drobno przesmaż na skwarki. Wymieszaj ziemniaki, rzodkiewkę, dymkę i cukinię. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć bób i igiełki rozmarynu, dodaj czosnek i smaż kilkanaście sekund. Posól i dodaj do reszty warzyw, polej skwarkami i posyp listkami rzodkiewki, skrop jeszcze sokiem z cytryny.  Obok połóż soczysty i chrupiący kotlecik.
Więcej na ten temat