Pytanie na Śniadanie

DANIA IDEALNE NA LETNI PIKNIK - chłodnik

Chłodnik z jogurtu , kefiru i maślanki , z ogórkiem, rzodkiewką i świeżymi ziołami
  • 1 szklanka jogurtu śmietankowego
  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 1 szklanka Pęczek rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • Pół pęczka koperku
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz – do smaku
Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jogurtem, kefirem i maślanką. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem.

Sałatka z fasoli, i piklowanych warzyw
  • pół puszki białej fasoli
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • kilka ogórków konserwowych
  • kilka kawałków papryki marynowanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz – do smaku
Fasolę odcedzamy na sitku , dodajemy do niej pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szaszłyki z kurczaka zagrodowego, marynowanego w miodzie i soku jabłkowym
  • 2 piersi z kurczaka zagrodowego
  • 2 łyżki miodu akacjowego z poziomkami
  • 100ml soku jabłkowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Szczypta soli
  • Kilka patyczków do nadziewania piersi
Na początku warto namoczyć patyczki w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania. Piersi kroimy w długie paski i odkładamy do miski do której wlewamy miód, sok jabłkowy, całość posypujemy posiekanym drobno rozmarynem i szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 4 godziny. Jednakże, czym dłużej pozostawimy kurczaka w lodówce tym lepiej się zamarynuje. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki tak, aby solidnie się trzymały. Szaszłyki grillujemy na grillu węglowym, gazowym lub jeśli wybraliście grillowanie w domu , możemy wykorzystać patelnię grillową. Kurczak na szaszłykach powinien się zarumienić, jednakże nie powinno się zbyt długo grillować ponieważ kurczak straci swoją soczystość. Do tak przygotowanych szaszłyków idealnie będą pasować różnego rodzaju sosy i dipy na bazie majonezów lub jogurtu.
Więcej na ten temat