Pieczona młoda kapusta z boczkiem i sosem śliwkowym
Składniki na 4 osoby:
- 1 główka młodej kapusty,
- 200 g surowego, wędzonego boczku,
- 1 słoiczek orientalnego sosu śliwkowego,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 100 g cukru brązowego,
- 1 pęczek dymki,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 papryczki czerwone chilli,
- odrobina masła,
- odrobina oleju do smażenia
Przepis: Rozgrzej patelnię i rozpuść a następnie spień mocno masło, dodaj połowę cukru i wrzuć pokrojoną w ćwiartki kapustę. Obsmaż z każdej ze stron i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na czas przygotowania sosu i boczku. Pokrój drobno dymkę i podsmaż krótko na oleju, dodaj cały sos śliwkowy a następnie ocet i resztę cukru. Redukuj przez około 5 minut. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopisz z niego tłuszcz. Wyciągnij kapustę, posyp boczkiem i polej sosem śliwkowym. Posyp pociętą kolendrą i czerwonym chilli
Młoda kapusta z kwaśnym jabłkiem i dżemem z agrestu, duszona w cydrze
Składniki na 4 osoby:
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 kwaśne jabłka,
- 200 g dżemu agrestowego,
- 500 ml cydru polskiego,
- sól, pieprz,
- 10 g cukru,
- 100 g masła,
- świeży koperek
Przepis: Kapustę poszatkuj drobno i podsmaż na maśle, posól. Odparuj krótko kapustę mieszając i dodaj obrane i pocięte w kostkę kwaśne jabłka, dodaj około 100 g cukru i całość lekko skarmelizuj. Dodaj cydr i całość duś około 10 – 15 minut. Skoryguj słoność, dodaj pieprz i świeży pocięty drobno koperek.
Szybkie risotto z karmelizowaną czerwoną kapustą i serem pleśniowym błękitnym
Składniki na 4 osoby:
- 1 mała główka czerwonej kapusty,
- 1 włoszczyzna,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 3 szalotki,
- 500 g ryżu na risotto,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 g sera pleśniowego błękitnego,
- 1 kostka masła, sól, cukier
Przepis: Na suchej patelni skarmelizuj odrobinę cukru i wrzuć poszatkowaną kapustę. Dodaj sól i poczekaj aż odparuje wodę. Odstaw na bok. Zrób wywar używając obranej i pokrojonej paczki włoszczyzny, kilku liści laurowych i kilku ziaren ziela angielskiego. Odstaw na bok. Podsmaż na odrobinie masła pociętą drobno szalotkę, dodaj ryż i podpraż około 7 minut. Wlej wino i odparuj je szybko. Dodaj kapustę i łyżka po łyżce dodaj około 2 litrów wywaru mieszając nieustannie. Na sam koniec sprawdź słoność, wrzuć pocięty ser i resztę masła. Ściągnij z ognia i wymieszaj energicznie. Przykryj pokrywką na 3 minuty poczym możesz serwować
Domowy ketchup
Składniki na 1 litr ketchupu:
- 2,5 litra pokrojonych pomidorów dobrej jakości w puszce,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 ml octu jabłkowego,
- olej do smażenia
Przepis: W dużym garnku zagotuj pomidory, zmniejsz pod nimi ogień i duś około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie potnij drobno czosnek, cebulę i podsmaż je krótko na odrobinie oleju do smażenia, dodaj cukier, lekko skarmelizuj, poczym dodaj ocet i odparuj go. Całość dodaj do pomidorów i zblenduj na gładko.