Pytanie na Śniadanie

Młoda kapusta w kuchni - risotto z czerwonej kapusty

Kilka pomysłów na młodą kapustę w kuchni

Pieczona młoda kapusta z boczkiem i sosem śliwkowym
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 główka młodej kapusty, 
  • 200 g surowego, wędzonego boczku, 
  • 1 słoiczek orientalnego sosu śliwkowego, 
  • 3 łyżki octu ryżowego, 
  • 100 g cukru brązowego, 
  • 1 pęczek dymki, 
  • 1 pęczek kolendry, 
  • 2 papryczki czerwone chilli, 
  • odrobina masła, 
  • odrobina oleju do smażenia
Przepis: Rozgrzej patelnię i rozpuść a następnie spień mocno masło, dodaj połowę cukru i wrzuć pokrojoną w ćwiartki kapustę. Obsmaż z każdej ze stron i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na czas przygotowania sosu i boczku. Pokrój drobno dymkę i podsmaż krótko na oleju, dodaj cały sos śliwkowy a następnie ocet i resztę cukru. Redukuj przez około 5 minut. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopisz z niego tłuszcz. Wyciągnij kapustę, posyp boczkiem i polej sosem śliwkowym. Posyp pociętą kolendrą i czerwonym chilli

Młoda kapusta z kwaśnym jabłkiem i dżemem z agrestu, duszona w cydrze
Składniki na 4 osoby:
  • 1 główka młodej kapusty, 
  • 2 kwaśne jabłka, 
  • 200 g dżemu agrestowego, 
  • 500 ml cydru polskiego, 
  • sól, pieprz, 
  • 10 g cukru, 
  • 100 g masła, 
  • świeży koperek
Przepis: Kapustę poszatkuj drobno i podsmaż na maśle, posól. Odparuj krótko kapustę mieszając i dodaj obrane i pocięte w kostkę kwaśne jabłka, dodaj około 100 g cukru i całość lekko skarmelizuj. Dodaj cydr i całość duś około 10 – 15 minut. Skoryguj słoność, dodaj pieprz i świeży pocięty drobno koperek.

Szybkie risotto z karmelizowaną czerwoną kapustą i serem pleśniowym błękitnym
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 mała główka czerwonej kapusty, 
  • 1 włoszczyzna, 
  • liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • 3 szalotki, 
  • 500 g ryżu na risotto, 
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • 200 g sera pleśniowego błękitnego, 
  • 1 kostka masła, sól, cukier
Przepis: Na suchej patelni skarmelizuj odrobinę cukru i wrzuć poszatkowaną kapustę. Dodaj sól i poczekaj aż odparuje wodę. Odstaw na bok. Zrób wywar używając obranej i pokrojonej paczki włoszczyzny, kilku liści laurowych i kilku ziaren ziela angielskiego. Odstaw na bok. Podsmaż na odrobinie masła pociętą drobno szalotkę, dodaj ryż i podpraż około 7 minut. Wlej wino i odparuj je szybko. Dodaj kapustę i łyżka po łyżce dodaj około 2 litrów wywaru mieszając nieustannie. Na sam koniec sprawdź słoność, wrzuć pocięty ser i resztę masła. Ściągnij z ognia i wymieszaj energicznie. Przykryj pokrywką na 3 minuty poczym możesz serwować

Domowy ketchup
Składniki na 1 litr ketchupu:
  • 2,5 litra pokrojonych pomidorów dobrej jakości w puszce, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 mała cebula, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 100 ml octu jabłkowego, 
  • olej do smażenia
Przepis: W dużym garnku zagotuj pomidory, zmniejsz pod nimi ogień i duś około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie potnij drobno czosnek, cebulę i podsmaż je krótko na odrobinie oleju do smażenia, dodaj cukier, lekko skarmelizuj, poczym dodaj ocet i odparuj go. Całość dodaj do pomidorów i zblenduj na gładko.

Więcej na ten temat