Gulasz wieprzowy z cynamonem, śliwkami suszonymi i warzywami
- 4 cebula
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- 2 laski cynamonu
- 1 kg łopatki ze świni puławskiej
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- garść suszonych śliwek
- 3 korzenie pietruszki
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- Liść laurowy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 500 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 50 g masła
Cebule i pora pokrój w półksiężyce, posól i przesmaż, dodaj cynamon i wrzuć do garnka. Łopatkę opłucz i wysusz. Pokrój na kawałki i obtocz w mące. Przesmaż kawałki mięsa, aby się lekko przyrumieniły, wrzuć do gara. Pietruszkę, marchew, paprykę i śliwki pokrój na kawałki i przesmaż. Zalej odrobiną wody i podduś kilka minut z liściem bobkowym. Warzywami z wywarem zalej mięso w garnku. Duś półtorej godziny na małym ogniu, potem dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kaszę jęczmienną podpraż na suchej patelni, do gorącej dodaj masło i zalej osoloną wodą, gotuj aż zmięknie. Na koniec dodaj masło.
Schabowy z kością z tłuczonymi ziemniakami z pieczoną gruszką i bryndzą
- 1 kg schabu ze świni złotnickiej z kością i skórą
- Olej
- Sól, pieprz
- 1 młoda kapusta
- 1 łyżka masło
- garść koperku
- 1 łyżka kminku
- 1 kg ziemniaków młodych
- 3 gruszki konferencja
- 300 g bryndzy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka tymianku świeżego
Schab opłucz i wysusz. Ponacinaj skórę. Pokrój na kotlety, natrzyj je olejem, a następnie przesmaż na dość dużym ogniu z każdej strony po 3-4 minuty, niech się porządnie przyrumienią. Posól i popieprz. Kapustę posiekaj drobno i podduś kilka minut z odrobiną soli i kminku na maśle. Dodaj koperek i wymieszaj, potem rozłóż w brytfance. Na kapuście połóż usmażone kotlety i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 6-7 minut. Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj. Gruszki pokrój na kawałki, potem przesmaż z odrobiną masła na patelni po smażeniu kotletów. Ziemniaki potłucz, wymieszaj z gruszkami i bryndzą, polej oliwą i wstaw do piekarnika na kilka minut. Wyjmij z piekarnika i posyp tymiankiem. Na talerzu obok siebie połóż kotleta na kapuście i ziemniaki z gruszkami i bryndzą.
Duszona karkówka wieprzowa z czosnkiem, anyżem, czereśniami, koprem włoskim i miodem
- 3 duże fenkuły
- 1 łyżka masła klarowanego
- 5 ząbków czosnku
- 4 sztuki anyżu gwiazdkowego
- 1 kg karkówki ze świni złotnickiej
- Masło klarowane
- 300 g czereśni
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 250 ml wina wytrawnego białego
- 300 g kaszy jaglanej
- garść natki pietruszki
- pęczek dymki
Fenkuła pokrój na 8 kawałków, posól odrobinę i przesmaż na maśle klarowanym. Dodaj posiekany grubo czosnek i anyż. Smaż chwilę i rozłóż w rondlu do duszenia mięsa. Karkówkę pokrój na 2 centymetrowe plastry i przesmaż lekko z dwóch stron na patelni po fenkule. Mięso poukładaj w rondlu. Teraz na patelnię wrzuć wydrylowane czereśnie i smaż chwilę, polej miodem i winem. Zeskrob cały smak z patelni i zalej mięso. Duś około półtorej godziny na małym ogniu. Kaszę podpraż na suchej patelni, przelej wodą na sicie i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i dymką.