Pytanie na Śniadanie

TRADYCYJNE POTRAWY Z WIEPRZOWINY

Gulasz wieprzowy z cynamonem,  śliwkami suszonymi  i warzywami
  • 4 cebula 
  • 1 por 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 laski cynamonu 
  • 1 kg łopatki ze świni puławskiej 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka mąki 
  • garść suszonych śliwek 
  • 3 korzenie pietruszki 
  • 3 marchewki 
  • 1 papryka czerwona 
  • Liść laurowy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 500 g kaszy jęczmiennej perłowej 
  • 50 g masła 
Cebule i pora pokrój w półksiężyce, posól i przesmaż, dodaj cynamon i wrzuć do garnka. Łopatkę opłucz i wysusz. Pokrój na kawałki i obtocz w mące. Przesmaż kawałki mięsa, aby się lekko przyrumieniły, wrzuć do gara. Pietruszkę, marchew, paprykę i śliwki pokrój na kawałki i przesmaż. Zalej odrobiną wody i podduś kilka minut z liściem bobkowym. Warzywami z wywarem zalej mięso w garnku. Duś półtorej godziny na małym ogniu, potem dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kaszę jęczmienną podpraż na suchej patelni, do gorącej dodaj masło i zalej osoloną wodą, gotuj aż zmięknie. Na koniec dodaj masło.

Schabowy z kością z tłuczonymi ziemniakami z pieczoną gruszką i bryndzą
  • 1 kg schabu ze świni złotnickiej z kością i skórą
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • 1 młoda kapusta 
  • 1 łyżka masło 
  • garść koperku 
  • 1 łyżka kminku 
  • 1 kg ziemniaków młodych 
  • 3 gruszki konferencja 
  • 300 g bryndzy 
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tymianku świeżego 
Schab opłucz i wysusz. Ponacinaj skórę. Pokrój na kotlety, natrzyj je olejem, a następnie przesmaż na dość dużym ogniu z każdej strony po 3-4 minuty, niech się porządnie przyrumienią. Posól i popieprz. Kapustę posiekaj drobno i podduś kilka minut z odrobiną soli i kminku na maśle. Dodaj koperek i wymieszaj, potem rozłóż w brytfance. Na kapuście połóż usmażone kotlety i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 6-7 minut. Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj. Gruszki pokrój na kawałki, potem przesmaż z odrobiną masła na patelni po smażeniu kotletów. Ziemniaki potłucz, wymieszaj z gruszkami i bryndzą, polej oliwą i wstaw do piekarnika na kilka minut. Wyjmij z piekarnika i posyp tymiankiem. Na talerzu obok siebie połóż kotleta na kapuście i ziemniaki z gruszkami i bryndzą.

Duszona karkówka wieprzowa  z czosnkiem, anyżem, czereśniami, koprem włoskim i miodem
  • 3 duże fenkuły
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 4 sztuki anyżu gwiazdkowego 
  • 1 kg karkówki ze świni złotnickiej 
  • Masło klarowane
  • 300 g czereśni
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • 250 ml wina wytrawnego białego 
  • 300 g kaszy jaglanej 
  • garść natki pietruszki
  • pęczek dymki
Fenkuła  pokrój na 8 kawałków, posól odrobinę i przesmaż na maśle klarowanym. Dodaj posiekany grubo czosnek i anyż. Smaż chwilę i rozłóż w rondlu do duszenia mięsa. Karkówkę  pokrój na 2 centymetrowe plastry i przesmaż lekko z dwóch stron na patelni po fenkule. Mięso poukładaj w rondlu. Teraz na patelnię wrzuć wydrylowane czereśnie i smaż chwilę, polej miodem i winem. Zeskrob cały smak z patelni i zalej mięso. Duś około półtorej godziny na małym ogniu. Kaszę podpraż na suchej patelni, przelej wodą na sicie i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i dymką.
Więcej na ten temat