Pieczony omlet japoński z truskawkami
- 250 g kremowego serka
- 6 jajek
- 140 g cukru
- 60 g masła
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sos truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 80 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- Bita śmietana
- Truskawki
- Mięta
Okrągłą 24 cm formę do ciast wysmaruj masłem, spod wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Serek przełóż do żaroodpornej miski i ustaw ją nad kąpielą wodną, rozpuść serek. Następnie dodaj żółtka, najlepiej w dwóch partiach, połowę cukru, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Ubijaj masę mikserem do podwojenia objętości - po ok. 10 minutach powinna być puszysta. W międzyczasie rozpuść w mleku masło. Ciepły płyn wlewaj, ciągle ubijając, do masy serowo-jajecznej. Masę zestaw z kąpieli wodnej i wymieszaj z przesianymi mąkami. Kolejnym krokiem jest ubicie białek: dodaj do nich szczyptę soli i zacznij ubijać na pianę. Gdy białko zacznie zyskiwać kolor wsypuj, ciągle ubijając, cukier. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą i przelej omlet do formy. Wstaw omlet do gorącego piekarnika (200 stopni, góra-dół) po czym od razu zmniejsz temp. do 160 stopni. Piecz 15 minut, a po upieczeniu przez 30 minut nie otwieraj pieca. Następnie wyjmij i ostudź ciasto. Podawaj z dżemem: przekrojone na połowy truskawki usmaż w cukrze z sokiem z cytryny - po prostu wrzuć wszystkie składniki na patelnię i smaż je 5-8 minut, aż zmiękną. Zmiksuj sos przed podaniem. Omlet podawaj z sosem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Francuski omlet ze szparagami
Na porcję:
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 10 szparagów
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
sos śmietanowy:
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Składniki sosu wymieszaj. Szparagi umyj i obierz ze stwardniałych części, po czym wrzuć do gotującej się wody z octem i solą. Gotuj do miękkości ok. 6-9 minut (w zależności od grubości łodyg). Szparagi odcedź i przelej bardzo zimną wodą, aby zachowały kolor. Na patelni rozgrzej masło, a jajka roztrzep w misce z mąką i przyprawami. Wlej omlet na gorące masło i smaż na złoty kolor. Podawaj omlet pod szparagami, a te ostatnie skrop sosem i posyp serem.
Omlet z twarożkiem (z rzodkiewką i młodą cebulką)
Omlet:
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Twarożek:
- 200 g białego serka ricotta
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
- szczypta białego pieprzu i soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju dyniowego
- kiełki i pestki dyni do dekoracji
Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a cebulkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj z twarożkiem, pieprzem i solą. Odstaw. Na rozgrzane masło wylej roztrzepane z przyprawami jajka. Smaż na złoto. Omlet podawaj z kleksem serka. Udekoruj kiełkami, oliwą i pestkami dyni.