Pytanie na Śniadanie

LETNIE OMLETY NIE TYLKO NA ŚNIADANIE - pieczony omlet japoński

Pieczony omlet japoński z truskawkami 
  • 250 g kremowego serka 
  • 6 jajek 
  • 140 g cukru 
  • 60 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli 
Sos truskawkowy:
  • 250 g truskawek 
  • 80 g cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Do podania:
  • Bita śmietana 
  • Truskawki 
  • Mięta 
Okrągłą 24 cm formę do ciast wysmaruj masłem, spod wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Serek przełóż do żaroodpornej miski i ustaw ją nad kąpielą wodną, rozpuść serek. Następnie dodaj żółtka, najlepiej w dwóch partiach, połowę cukru, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Ubijaj masę mikserem do podwojenia objętości - po ok. 10 minutach powinna być puszysta. W międzyczasie rozpuść w mleku masło. Ciepły płyn wlewaj, ciągle ubijając, do masy serowo-jajecznej. Masę zestaw z kąpieli wodnej i wymieszaj z przesianymi mąkami. Kolejnym krokiem jest ubicie białek: dodaj do nich szczyptę soli i zacznij ubijać na pianę. Gdy białko zacznie zyskiwać kolor wsypuj, ciągle ubijając, cukier. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą i przelej omlet do formy. Wstaw omlet do gorącego piekarnika (200 stopni, góra-dół) po czym od razu zmniejsz temp. do 160 stopni. Piecz 15 minut, a po upieczeniu przez 30 minut nie otwieraj pieca. Następnie wyjmij i ostudź ciasto. Podawaj z dżemem: przekrojone na połowy truskawki usmaż w cukrze z sokiem z cytryny - po prostu wrzuć wszystkie składniki na patelnię i smaż je 5-8 minut, aż zmiękną. Zmiksuj sos przed podaniem. Omlet podawaj z sosem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Francuski omlet ze szparagami 
Na porcję:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki masła 
  • 10 szparagów 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz 
sos śmietanowy:
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki siekanego koperku 
  • 1 łyżka miodu 
  • sól, pieprz 
Składniki sosu wymieszaj. Szparagi umyj i obierz ze stwardniałych części, po czym wrzuć do gotującej się wody z octem i solą. Gotuj do miękkości ok. 6-9 minut (w zależności od grubości łodyg). Szparagi odcedź i przelej bardzo zimną wodą, aby zachowały kolor. Na patelni rozgrzej masło, a jajka roztrzep w misce z mąką i przyprawami. Wlej omlet na gorące masło i smaż na złoty kolor. Podawaj omlet pod szparagami, a te ostatnie skrop sosem i posyp serem. 

Omlet z twarożkiem (z rzodkiewką i młodą cebulką)
Omlet:
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz 
Twarożek:
  • 200 g białego serka ricotta
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 
  • szczypta białego pieprzu i soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju dyniowego 
  • kiełki i pestki dyni do dekoracji 
Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a cebulkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj z twarożkiem, pieprzem i solą. Odstaw. Na rozgrzane masło wylej roztrzepane z przyprawami jajka. Smaż na złoto. Omlet podawaj z kleksem serka. Udekoruj kiełkami, oliwą i pestkami dyni.
Więcej na ten temat