Koktajl odżywczy z miętą i truskawkami
Składniki na 2 porcje:
- 2 ogórki
- pęczek świeżej mięty
- 1 avocado
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z ananasa
- 300 ml wody
- płatki kokosa do dekoracji i truskawki
Zmiksuj wszystkie składniki koktajlu, oczywiście avocado bez skórki i pestki. Przed podaniem możesz go schłodzić. Napój wspaniale orzeźwia, detoksykuje organizm i nawilża go od środka.
Energetyczne czerwone smoothie:
Składniki na 3 porcje:
- 2 nieduże buraki ( ok. 250g)
- 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
- 125 g jagód lub borówek (poza sezonem mogą być mrożone)
- duża garść szpinaku
- 1 banan
- 1 cm świeżego, obranego imbiru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki wody
Buraki pokrój na kawałki i zmiksuj z resztą składników. Koktajl możesz zjeść także jako smoothie w miseczce, z bakaliami i płatkami.
Gazpacho z pieczonych warzyw
- ½ kg pomidorów śliwkowych
- ½ kg pomidorków cherry
- 150 g żółtych pomidorków daktylowych
- 150 g czerwonych pomidorków daktylowych
- ½ litra wody
- 4 wędzone śliwki
- 1 zielony ogórek wąż
- 1 czerwona cebula
- ½ główki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- świeży rozmaryn
- świeża bazylia
- 3 łyżki sosu Worcester
- sól, pieprz
- chleb czysto-ziarnisty do podania
- oliwa z oliwek extra virgin
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Pomidory i papryki pokrój na połowy. Po jednej połówce czerwonej i zielonej papryki odłóż do dekoracji, z reszty wytnij gniazda nasienne i ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Obok niej ułóż pokrojone pomidory, pomidorki cherry, przekrojoną na pół cebulę i połowę pomidorków daktylowych. Skrop całość oliwą z oliwek (3-4 łyżki), dodaj 2-3 gałązki suszonego rozmarynu i połowę główki czosnku w łupinie (dzięki temu będzie pyszna i słodka po upieczeniu). Piecz warzywa przez 1 godzinę w 180 stopniach, co jakiś czas otwieraj piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej. Wyjmij i ostudź. Jeśli masz mocny blender nie musisz obierać warzyw ze skórek, jeśli jest słabszy, który nie rozbija drobinek, pozbądź się ich. Pieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj ogórka, śliwki, 10-12 listków bazylii, wyciśnięty z łupek czosnek, sos Worcester i 250 ml wody. Zmiksuj i sprawdź konsystencję zupy – musi być gęsta ale kremowa. Jeśli trzeba dolej jeszcze 250 ml wody. Dopraw zupę solą i pieprzem, po czym odstaw do schłodzenia. Pozostałą paprykę posiekaj w drobną kostkę. Nalewaj chłodnik do naczyń, posyp papryką, połówkami odłożonych pomidorków, listkami bazylii i skrop oliwą. Podawaj z chlebem wypiekanym z samych ziaren.