Pytanie na Śniadanie

FIT KUCHNIA PNŚ - waniliowy krem z nerkowców

Koktajl odżywczy z miętą i truskawkami
Składniki na 2 porcje:
  • 2 ogórki
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 avocado 
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z ananasa
  • 300 ml wody
  • płatki kokosa do dekoracji i truskawki
Zmiksuj wszystkie składniki koktajlu, oczywiście avocado bez skórki i pestki. Przed podaniem możesz go schłodzić. Napój wspaniale orzeźwia, detoksykuje organizm i nawilża go od środka.

Energetyczne czerwone smoothie: 
Składniki na 3 porcje:
  • 2 nieduże buraki ( ok. 250g)
  • 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 125 g jagód lub borówek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • duża garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 cm świeżego, obranego imbiru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki wody
Buraki pokrój na kawałki i zmiksuj z resztą składników. Koktajl możesz zjeść także jako smoothie w miseczce, z bakaliami i płatkami.

Gazpacho z pieczonych warzyw
  • ½ kg pomidorów śliwkowych
  • ½ kg pomidorków cherry
  • 150 g żółtych pomidorków daktylowych
  • 150 g czerwonych pomidorków daktylowych
  • ½  litra wody
  • 4 wędzone śliwki 
  • 1 zielony ogórek wąż
  • 1 czerwona cebula
  • ½ główki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • świeży rozmaryn
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki sosu Worcester
  • sól, pieprz
  • chleb czysto-ziarnisty do podania
  • oliwa z oliwek extra virgin
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Pomidory i papryki pokrój na połowy. Po jednej połówce czerwonej i zielonej papryki odłóż do dekoracji, z reszty wytnij gniazda nasienne i ułóż  na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Obok niej ułóż pokrojone pomidory, pomidorki cherry, przekrojoną na pół cebulę i połowę pomidorków daktylowych. Skrop całość oliwą z oliwek (3-4 łyżki), dodaj 2-3 gałązki suszonego rozmarynu i połowę główki czosnku w łupinie (dzięki temu będzie pyszna i słodka po upieczeniu). Piecz warzywa przez 1 godzinę w 180 stopniach, co jakiś czas otwieraj piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej. Wyjmij i ostudź. Jeśli masz mocny blender nie musisz obierać warzyw ze skórek, jeśli jest słabszy, który nie rozbija drobinek, pozbądź się ich. Pieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj ogórka, śliwki, 10-12 listków bazylii, wyciśnięty z łupek czosnek, sos Worcester i 250 ml wody. Zmiksuj i sprawdź konsystencję zupy – musi być gęsta ale kremowa. Jeśli trzeba dolej jeszcze 250 ml wody. Dopraw zupę solą i pieprzem, po czym odstaw do schłodzenia.  Pozostałą paprykę posiekaj w drobną kostkę. Nalewaj chłodnik do naczyń, posyp papryką, połówkami odłożonych pomidorków, listkami bazylii i skrop oliwą. Podawaj z chlebem wypiekanym z samych ziaren.
Waniliowy krem z nerkowców z dżemem malinowym z chia
Serek:
  • 300 g orzechów nerkowca
  • 1 l wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej
Dżem z chia:
  • 200 g malin
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • listki werbeny cytrynowej
  • sok z ½ cytryny
  • płatki kokosa do dekoracji
Orzechy dzień wcześniej zalej filtrowaną wodą, jeśli nie masz filtra, przegotowaną. Odstaw je na noc do lodówki. Drugiego dnia osącz je i zmiksuj z 300 ml świeżej wody, ziarnami wydrążonymi z laski wanilii, odrobiną soli i syropem klonowym. Przelej deser do 4 salaterek i odstaw do lodówki. Maliny przesyp na patelnię (poza sezonem użyj mrożonych – 450 g) i wlej syrop oraz sok z cytryny. Duś maliny 3-4 minuty, po czym dodaj 3-4 listki werbeny i nasiona chia, które wspaniale zagęszczą dżem. Smaż dżem kolejne 5 minut. Tak przygotowany dżem możesz wykorzystywać do naleśników i innych deserów – jest pyszny! Krem waniliowy udekoruj dżemem, świeżymi owocami, werbeną i płatkami kokosa.
Więcej na ten temat