POLSKIE KSIĄŻKI KULINARNE PODBIJAJĄ ŚWIAT

Kulinarnym Oscarem nazywana jest nagroda Gourmand Cookbook Awards,czyli jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla książek kulinarnych na świecie. W tym roku podczas 22. gali rozdania tych nagród dostrzeżono dwie polskie książki: „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” oraz „Polish Culinary Paths”. Książka „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” to dzieło szefów kuchni Aleksandra Barona i Pawła Suwały oraz Grzegorza Kwapniewskiego (Szalony Rzeźnik), Dariusza Wolszczaka (Pan Sandacz) i barmana Juliana Karewicza. Do typowo męskich przepisów (łącznie ponad 100, np. ozory wołowe z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, pieczone uszy wieprzowe) dołączone są wciągające opowiadania autorów. Pozycja zdobyła nagrodę w kategorii Chef. Książka „Polish Culinary Paths” z kolei zdobyła aż trzy nagrody: grand prix w kategorii „Diplomatic” i w kategorii „Eastern Europe Cuisine” oraz wyróżnienie w kategorii "Translation" (książka ukazała się w czterech językach). To opowieść o tradycjach kuchni polskiej, najpopularniejszych składnikach i produktach, uzupełniona polskimi legendami napisana przez Magdalenę Tomaszewską-Bolałek.