Pytanie na Śniadanie

Młode ziemniaki z chłodnikiem z kwaśnego mleka

Młode ziemniaki z truskawkami cielęciną z grilla i sosem rabarbarowym 

Ziemniaki małe 10 szt. 
Rozmaryn 1 gałązka 
Kotleciki cielęce z kostką 2 szt. 
Sól, pieprz 
Truskawki 10 szt.
Rabarbar 2 szt. 
Czosnek 1 ząbek 
Masło 1 łyżka 
Tymianek świeży 1 łyżeczka 
Szparagi 3 szt. 
Masło 1 łyżeczka 
Sałata 
Oliwa 

Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z gałązka rozmarynu. Wcześniej kilka igieł oderwij. Truskawki umyj i przekrój na pół. Rabarbar umyj i obierz, pokrój na małe kawałki i przesmaż Az puszczą sok i się rozpadną, jeśli trzeba dolej odrobinę wody. Odcedź gęsty sos rabarbarowy i dodaj masło rozgrzane z posiekanym czosnkiem . Szparagi przesmaż na odrobinie masła z igłami rozmarynu. Sałatę porządnie umyj i susz a następnie porwij na kawałki. Kotleciki posmaruj oliwą i przesmaż na grillu z każdej strony około 3 minuty. Teraz wszystko ląduje na talerzu, kotlecik polej sosem rabarbarowym, skrop wszystko oliwą, posól, popieprz i sypnij tymianek.


Młode ziemniaki z chłodnikiem z kwaśnego mleka 

Ziemniaki kilka szt. 
Czosnek 
2 ząbki 
Oliwa 
2 łyżki 
Zsiadłe mleko 0,5 L 
Botwinka 1 pęczek 
Ogórek 1 szt. 
Koper włoski (bulwa z zieleniną)albo koperek Rzodkiewki kilka szt. 
Cebula 1 szt. 
Marchew 1 szt. 
Por 1 szt. 
Jaja 2 szt. 

Z cebuli, marchwi, pora i bulwy kopru włoskiego zrób esencjonalny bulion. W tym bulionie zagotuj łodygi umytej i posiekanej botwiny. Potem wystudź. Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgrzej oliwę i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, nie smaż niech oliwa z czosnkiem wystygnie. Polej ziemniaki. Ogórka i rzodkiewki umyj i posiekaj na kawałki (plasterki, kostka, paski, zetrzyj na tarce) Natkę kopru włoskiego posiekaj. Teraz wszystko oprócz ziemniaków, wymieszaj i dopraw. Jajo ugotuj na miękko albo usmaż sadzone i połóż na ziemniakach. A teraz ziemniak na łychę i zanurz w chłodniku. Potem jajo na łychę i chłodnik itd. 


Młode ziemniaki z młodą kapustą i bobem lekko duszone z koprem włoskim 

Ziemniaki kilka szt. 
Młoda kapusta ½ główki 
Masło klarowane 
Bób garść 
Czosnek 2 ząbki 
oliwa 
Koper włoski 
Sól, pieprz 

Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie, przekrój na pół niech czekają na swoja kolej. Kapustę posiekaj drobno lekko posól i zacznij smażyć na maśle, gdy się zeszkli dodaj ziarna kopru. Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i wrzuć na rozgrzane masło z posiekanym czosnkiem i chwilę podgrzewaj. Potem wrzuć bób i ziemniaki do kapusty i duś minutę. Spróbuj, dopraw. Ale pamiętaj, nie zabij solą wiosennych smaków.
Więcej na ten temat