Młode ziemniaki z truskawkami cielęciną z grilla i sosem rabarbarowym
Ziemniaki małe 10 szt.
Rozmaryn 1 gałązka
Kotleciki cielęce z kostką 2 szt.
Sól, pieprz
Truskawki 10 szt.
Rabarbar 2 szt.
Czosnek 1 ząbek
Masło 1 łyżka
Tymianek świeży 1 łyżeczka
Szparagi 3 szt.
Masło 1 łyżeczka
Sałata
Oliwa
Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z gałązka rozmarynu.
Wcześniej kilka igieł oderwij.
Truskawki umyj i przekrój na pół.
Rabarbar umyj i obierz, pokrój na małe kawałki i przesmaż Az puszczą sok i się rozpadną, jeśli trzeba dolej odrobinę wody. Odcedź gęsty sos rabarbarowy i dodaj masło rozgrzane z posiekanym czosnkiem .
Szparagi przesmaż na odrobinie masła z igłami rozmarynu.
Sałatę porządnie umyj i susz a następnie porwij na kawałki.
Kotleciki posmaruj oliwą i przesmaż na grillu z każdej strony około 3 minuty.
Teraz wszystko ląduje na talerzu, kotlecik polej sosem rabarbarowym, skrop wszystko oliwą, posól, popieprz i sypnij tymianek.
Młode ziemniaki z chłodnikiem z kwaśnego mleka
Ziemniaki kilka szt.
Czosnek
2 ząbki
Oliwa
2 łyżki
Zsiadłe mleko 0,5 L
Botwinka 1 pęczek
Ogórek 1 szt.
Koper włoski (bulwa z zieleniną)albo koperek
Rzodkiewki kilka szt.
Cebula 1 szt.
Marchew 1 szt.
Por 1 szt.
Jaja 2 szt.
Z cebuli, marchwi, pora i bulwy kopru włoskiego zrób esencjonalny bulion.
W tym bulionie zagotuj łodygi umytej i posiekanej botwiny. Potem wystudź.
Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Rozgrzej oliwę i dodaj pokrojony w plasterki czosnek, nie smaż niech oliwa z czosnkiem wystygnie. Polej ziemniaki.
Ogórka i rzodkiewki umyj i posiekaj na kawałki (plasterki, kostka, paski, zetrzyj na tarce)
Natkę kopru włoskiego posiekaj. Teraz wszystko oprócz ziemniaków, wymieszaj i dopraw.
Jajo ugotuj na miękko albo usmaż sadzone i połóż na ziemniakach.
A teraz ziemniak na łychę i zanurz w chłodniku. Potem jajo na łychę i chłodnik itd.
Młode ziemniaki z młodą kapustą i bobem lekko duszone z koprem włoskim
Ziemniaki kilka szt.
Młoda kapusta ½ główki
Masło klarowane
Bób garść
Czosnek 2 ząbki
oliwa
Koper włoski
Sól, pieprz
Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie, przekrój na pół niech czekają na swoja kolej.
Kapustę posiekaj drobno lekko posól i zacznij smażyć na maśle, gdy się zeszkli dodaj ziarna kopru.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i wrzuć na rozgrzane masło z posiekanym czosnkiem i chwilę podgrzewaj. Potem wrzuć bób i ziemniaki do kapusty i duś minutę. Spróbuj, dopraw. Ale pamiętaj, nie zabij solą wiosennych smaków.