Pytanie na Śniadanie

TARTA W ROLI GŁÓWNEJ - tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Ciasto kruche:
  • 125 cukru
  • 250 mąki
  • 125 masła o temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 800g suchej fasoli
Mąkę przesiać przez sito. Pokrojone masło  utrzeć  z mąką na grudki  następnie dodać jajko i przysypać cukrem . Utrzeć na gładką masę. Z gotowego ciasta uformować kulę następnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Gotowe ciasto rozwałkować ( 3mm) na pergaminie, wyłożyć formę na tartę ponakłuwać i wysypać fasolę aby wypełniła środek. Piec w 180st około 20 min.

Krem:
  • 500g mascarpone
  • 5 jajek
  • 200g cukru
Jajka dzielimy. Żółtka ucieramy z mascarpone. Białka ubijamy na sztywno, następnie ubijając w ciągu dodajemy cukier w czterech odstępach co 2 min, tak, aby wybił pianę i równomiernie rozprowadził powietrze. Gotową masę macarpone delikatnie mieszając łączymy z białkami. Gotową masę przekładamy na spód tarty.
  • 7 cytryn
  • 200g cukru
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka czubata masła w temp. pokojowej
Cytryny ocieramy z skórki i wyciskamy sok .Następnie sok zagotowujemy z cukrem, dodajemy zawiesinę z mąki i wody oraz skórkę. Całość mieszamy do zagęszczenia. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Gotowy sos lekko studzimy. Polewamy gotową tarte i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Tarta śniadaniowa
  • 1 razowiec
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 200g sera śmietankowego
  • 200g cheddara
  • 200g szynki gotowanej wędzonej w plastrach
  • 100g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100g rukoli
  • 100g pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz
Razowca przemielić na drobnych oczkach razem z masłem, dodać żółtka i utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto rozwałkować przez pergamin i ułożyć na patelni tak aby brzegi lekko się zagięły. Zapiec w 190st 10 min i wyjąć. Jajka wymieszać z serkiem śmietankowym i tartym cheddarem. Masę wylać na zapieczony spód, następnie ułożyć zwinięte plastry szynki i posypać boczkiem. Piec w 180st do mocnego zrumienienia. Rukolę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, miodem, cytryną i oliwą. Na gotową tartę wyłożyć sałatkę.
Więcej na ten temat