Bazowy Wywar Kolagenowy:
Składniki:
- 2 kg różnych kości szpikowych
- 1 kg nóżek z kurczaka
- 6 l wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- pęczek świeżego lubczyku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Kości umyj i osusz, a następnie przetnij je na połowy. Przełóż do dużego garnka, dodaj przyprawy i zalej wodą z octem. Gotuj co najmniej 3-4 godziny na wolnym ogniu. Wyjmij przyprawy i odcedź wywar. Wystudź go i zamroź w porcjach.
Krem z pomidorów na bazie wywaru kolagenowego
Składniki:
- 150 ml wywaru kolagenowego
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 3 łyżki sosu worcester
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Granola z ziaren:
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g migdałów
- 50 g płatków owsianych
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj granolę – pestki wsyp do garnka z zimnym olejem i praż aż staną się złote, następnie dodaj płatki i smaż jeszcze 5-10 minut.
Posiekaj cebulę i czosnek, po czym przesmaż je z solą na oliwie. Gdy będą szkliste dodaj miód i skarmelizuj całość. Następnie wlej do garnka pomidory i wywar. Gotuj zupę 10 minut, po czym dodaj bazylię, dopraw sosem oraz przyprawami i zmiksuj na krem.
Wlewaj zupę do miseczek, na wierzchu układaj granolę i udekoruj krem bazylią.
Galaretka truskawkowa z chia
Galaretka:
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- sok z ½ cytryny
- 500 g truskawek
- 2-3 łyżki miodu
- świeża mięta do dekoracji
- pomarańcza do dekoracji
Pudding chia:
- 3 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka migdałowego
- ½ laski wanilii
Przygotowanie:
Truskawki z miodem i sokiem z cytryny rozgotuj, potrwa to ok. 10-15 minut, a następnie zmiksuj. Gorące wymieszaj z żelatyną i kilkoma łyżkami posiekanych listków mięty. Odstaw do stężenia. W międzyczasie zalej ciepłym mlekiem nasionka chia, dodaj ziarna wydrążone z laski wanilii i również odstaw do lodówki. Podawaj deser z cząstkami pomarańczy i listkami mięty.