Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA KOLAGENOWA

Bazowy Wywar Kolagenowy:
Składniki:
  • 2 kg różnych kości szpikowych
  • 1 kg nóżek z kurczaka 
  • 6 l wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • pęczek świeżego lubczyku
  • 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Kości umyj i osusz, a następnie przetnij je na połowy. Przełóż do dużego garnka, dodaj przyprawy i zalej wodą z octem. Gotuj co najmniej 3-4 godziny na wolnym ogniu. Wyjmij przyprawy i odcedź wywar. Wystudź go i zamroź w porcjach.

Krem z pomidorów na bazie wywaru kolagenowego
Składniki:
  • 150 ml wywaru kolagenowego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Granola z ziaren:
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj granolę – pestki  wsyp do garnka z zimnym olejem i praż aż staną się złote, następnie dodaj płatki i smaż jeszcze 5-10 minut.
Posiekaj cebulę i czosnek, po czym przesmaż je z solą na oliwie. Gdy będą szkliste dodaj miód i skarmelizuj całość. Następnie wlej do garnka pomidory i wywar. Gotuj zupę 10 minut, po czym dodaj bazylię, dopraw sosem oraz przyprawami i zmiksuj na krem.
Wlewaj zupę do miseczek, na wierzchu układaj granolę i udekoruj krem bazylią.

Galaretka truskawkowa z chia
Galaretka:
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • sok z ½ cytryny
  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki miodu
  • świeża mięta do dekoracji
  • pomarańcza do dekoracji
Pudding chia:
  • 3 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • ½ laski wanilii
Przygotowanie:
Truskawki z miodem i sokiem z cytryny rozgotuj, potrwa to ok. 10-15 minut, a następnie zmiksuj. Gorące wymieszaj z żelatyną i kilkoma łyżkami posiekanych listków mięty. Odstaw do stężenia. W międzyczasie zalej ciepłym mlekiem nasionka chia, dodaj ziarna wydrążone z laski wanilii i również odstaw do lodówki. Podawaj deser z cząstkami pomarańczy i listkami mięty. 
Więcej na ten temat