Pytanie na Śniadanie

PYSZNOŚCI Z GRILLA

REGGAE BUŁA Z KARKÓWKĄ
  • 200 g karkówki 
  • 2 łyżeczki przyprawy GRILL Karkówka Kamis
  • 2 papryki
  • pół świeżego ananasa
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
  • szczypta chilli Kamis
  • 1 limonka
  • 4 ciabatty
  • rukola
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
Karkówkę pociąć w plastry i delikatnie rozbić. Natrzeć przyprawą Karkówka Jamaica Jerk Grill Mate, wymieszaną z olejem i pozostawić do zamarynowania na min. 2 godziny. Paprykę pokroić tak by powstały płaskie plastry. Grillować do momentu gdy skórka ściemnieje i łatwo będzie ją zdjąć. Ananasa obrać i pokroić w ok. 2 cm plastry, skropić sokiem z limonki i grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Jedno awokado obrać i rozgnieść na pastę z kminem rzymskim, szczyptą chilli, odrobiną soku z limonki i roztartym z solą czosnkiem. Drugie awokado obrać i pokroić w plastry. Karkówkę grillować po 6-7 minut z każdej strony. Ważne, żeby grill był mocno rozgrzany. Odłożyć by odpoczęła. Podgrzać na grillu przekrojone na pół ciabatty. Każdą połówkę bułki posmarować pastą z awokado i układać kolejno paprykę, karkówkę, ananasa i awokado. Zamknąć posmarowaną pastą z awokado połówką ciabatty.

KARKÓWKA NA TORTILLI Z SALSĄ OWOCOWĄ
  • 250 g karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy Karkówka GRILL Kamis
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • opakowanie tortilli (najlepiej kukurydzianej)
  • 1 mango 
  • pół świeżego ananasa 
  • 2 małe szalotki
  • 2 limonki
  • 2 papryczki jalapeno
  • pół pęczka kolendry
  • torebka do mrożonek
  • gęsta śmietana 
Karkówkę pokroić w paski, wrzucić do torebki na mrożonki, dodać sok z połowy limonki, olej, miód i przyprawę do karkówki Kamis. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i zostawić na min. 2 godziny. Mango i ananasa pokroić w kostkę tej samej wielkości. Szalotkę i jalapeno posiekać. Owoce wymieszać z szalotką, skórką otartą z limonki i sokiem z połowy limonki. Mięso ugrillować na tacce do grilla. Tortille przez chwilę podgrzać na grillu. Karkówkę ułożyć na tortilli, posypać salsą owocową, udekorować kleksem śmietany i świeżą kolendrą.

GRILLOWANE NOWALIJKI 
  • pęczek młodej marchewki
  • pęczek rzodkiewki
  • mała, młoda kapusta
  • oliwa
  • 1 mały jogurt grecki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini 
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól
Marchewki umyć i obrać, rzodkiewki dobrze umyć i pozostawić najładniejsze liście. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Warzywa wrzucić do wrzątku na 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Natrzeć oliwą wymieszaną z solą, sokiem z cytryny i grillować aż ładnie się przypieką. Jogurt wymieszać z kminem, pieprzem cytrynowym, pastą tahini i roztartym z solą czosnkiem. Warzywa ułożyć na liściach rzodkiewki, polać jogurtowym dressingiem i podawać z .. grillowaną karkówką
Więcej na ten temat