REGGAE BUŁA Z KARKÓWKĄ
- 200 g karkówki
- 2 łyżeczki przyprawy GRILL Karkówka Kamis
- 2 papryki
- pół świeżego ananasa
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
- szczypta chilli Kamis
- 1 limonka
- 4 ciabatty
- rukola
- sól, pieprz do smaku
- olej
Karkówkę pociąć w plastry i delikatnie rozbić. Natrzeć przyprawą Karkówka Jamaica Jerk Grill Mate, wymieszaną z olejem i pozostawić do zamarynowania na min. 2 godziny. Paprykę pokroić tak by powstały płaskie plastry. Grillować do momentu gdy skórka ściemnieje i łatwo będzie ją zdjąć. Ananasa obrać i pokroić w ok. 2 cm plastry, skropić sokiem z limonki i grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Jedno awokado obrać i rozgnieść na pastę z kminem rzymskim, szczyptą chilli, odrobiną soku z limonki i roztartym z solą czosnkiem. Drugie awokado obrać i pokroić w plastry. Karkówkę grillować po 6-7 minut z każdej strony. Ważne, żeby grill był mocno rozgrzany. Odłożyć by odpoczęła. Podgrzać na grillu przekrojone na pół ciabatty. Każdą połówkę bułki posmarować pastą z awokado i układać kolejno paprykę, karkówkę, ananasa i awokado. Zamknąć posmarowaną pastą z awokado połówką ciabatty.
KARKÓWKA NA TORTILLI Z SALSĄ OWOCOWĄ
- 250 g karkówki
- 1 łyżeczka przyprawy Karkówka GRILL Kamis
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju
- opakowanie tortilli (najlepiej kukurydzianej)
- 1 mango
- pół świeżego ananasa
- 2 małe szalotki
- 2 limonki
- 2 papryczki jalapeno
- pół pęczka kolendry
- torebka do mrożonek
- gęsta śmietana
Karkówkę pokroić w paski, wrzucić do torebki na mrożonki, dodać sok z połowy limonki, olej, miód i przyprawę do karkówki Kamis. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i zostawić na min. 2 godziny. Mango i ananasa pokroić w kostkę tej samej wielkości. Szalotkę i jalapeno posiekać. Owoce wymieszać z szalotką, skórką otartą z limonki i sokiem z połowy limonki. Mięso ugrillować na tacce do grilla. Tortille przez chwilę podgrzać na grillu. Karkówkę ułożyć na tortilli, posypać salsą owocową, udekorować kleksem śmietany i świeżą kolendrą.
GRILLOWANE NOWALIJKI
- pęczek młodej marchewki
- pęczek rzodkiewki
- mała, młoda kapusta
- oliwa
- 1 mały jogurt grecki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sok z połowy cytryny
- sól
Marchewki umyć i obrać, rzodkiewki dobrze umyć i pozostawić najładniejsze liście. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Warzywa wrzucić do wrzątku na 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Natrzeć oliwą wymieszaną z solą, sokiem z cytryny i grillować aż ładnie się przypieką. Jogurt wymieszać z kminem, pieprzem cytrynowym, pastą tahini i roztartym z solą czosnkiem. Warzywa ułożyć na liściach rzodkiewki, polać jogurtowym dressingiem i podawać z .. grillowaną karkówką