Podudzia z kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami w świeżych pomidorach z czosnkiem niedźwiedzim
- Podudzia z kurczaka 8szt
- Świeży tymianek łyżka posiekanego
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka suszona łyżeczka
- Kminek rzymski łyżeczka
- Cynamon łyżeczka
- Sok z cytryny 3 łyżki
- Sól
- Masło 3 łyżki
- Młode ziemniaki 400gr
- Cebula biała 2szt
- Seler naciowy 1 kłącze
- Pomidor malinowy 5szt dojrzałe
- Wino białe wytrawne szklanka
- Oliwki zielone pół szklanki
- Czosnek niedźwiedzi 3 garście
- Jogurt gęsty i kwaśny 4 łyżki
Podudzia umyj, osusz i natrzyj dokładnie składnikami marynaty. Odstaw na 3-4h do lodówki. W rondlu rozgrzej masło i obsmaż na rumiano kurczaka. Kurczaka wyjmij a na pozostałym tłuszczu w rondlu przesmaż ziemniaki, selera posiekanego w talarki i cebulę. Dolej wino i redukuj do odparowania połowy płynu. Dodaj posiekane pomidory bez skóry i oliwki. Posól i duś, aż kurczak będzie miękki. Na końcu dodaj posiekany czosnek. Na każda porcję nałóż jedną łyżkę jogurtu.
Zapiekanka z pomidorów przekładanych serem twarogowym i mielonym mięsem
- Pomidory bawole najlepiej 6szt
- Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- Młody czosnek główka
- Cukinia 1szt
- Kapary łyżka
- Suszone oregano 2 łyżki
- Sól morska gruboziarnista
- Mięso mielone z wieprzowiny / cielęciny lub indyka
- Posiekana natka pietruszki łyżka
- Czosnek starty 2 ząbki
- Por pół szklanki posiekanego w talarki
- Ostra papryka w proszku łyżka
- Liść młodej kapusty 4-5szt
- Olej
- Jajka 3szt
- Twaróg tłusty około 2 szklanek
- Masło 3 łyżki
- Bułka tarta
Spód brytfanki najlepiej okrągłej wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Na to ułóż pierwszą warstwę pomidorów pokrojonych w 0,5cm plastry. Na pomidora rzuć kilka plastrów czosnku, cukinii i kaparów. Posyp oregano, solą i polej oliwą. Teraz zabierz się za mięso: przesmaż je na oleju wraz z porem i czosnkiem. Dopraw papryką, solą i natką pietruszki. Dodaj jajka i wymieszaj. Na pomidorach ułóż liść kapusty a na niego mięso i przykryj kolejną warstwą pomidorów z dodatkami. Na pomidory ułóż twaróg, który z wierzchu posyp tartą bułka Piecz około 35min aż twaróg się zarumieni.
Szybka solidna i treściwa kanapka pomidorowa na chlebie z serem smażonym
- Duży bochenek chleba okrągły
- Olej rzepakowy
- Pomidor malinowy dojrzały 2szt
- Ulubiona kiełbasa mocno aromatyczna np. jałowcowa posiekane pęto
- Jarmuż garść porwanego
- Natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
- Kiszone pomidorki cherry
- Różyczka kalafiora romanesco 3szt Pokrojony w formie carpaccio
- Ziemniak stary 3 duże
- Pieprz świeżo mielony i sól morska grubo ziarnista
- Ser smażony opakowanie
Chleb przekrój w poprzek i nasmaruj olejem. Chwilę podsmaż na suchej patelni aż się zarumieni. Pomidora przekrój na pół i wsmaruj w chleb. Na jednej ze stron która będzie spodem kanapki ułóż cienko pokrojone plastry ziemniaków (najlepiej pocięte na mandolinie) ówcześnie zblanszowane we wrzątku przez 4-5minut. Na ziemniakach układaj lub rozrzucaj pozostałe składniki. Na gotowej kanapce rozłóż jeszcze kawałki sera smażonego i zapiekaj około 4min w temp. 220stopni