KUCHNIA ROŚLINNA DLA KAŻDEGO - burger inaczej

Tostada z salsą z pieczonej pietruszki i pomidorów z awanturką
Tortilla pszenna
  • Mąka 300g
  • Woda ciepła 150ml
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml oleju do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy w misce ,dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą. Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki, następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1,5mm placki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
  • 300g sera tofu
  • 100g mleka sojowego
  • 500g pietruszki
  • 4 pomidory malinowe 
  • 1 strączek chilli
  • 1/2 pęczku kolendry
Tofu grillujemy do mocnego zrumienienia na patelni , następnie miksujemy na gładką masę z mlekiem sojowym, doprawiamy zielonym pieprzem, czosnkiem i solą do smaku. Pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1 min. od momentu zagotowania. Gotową gorącą pietruszkę lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy 2 łyżki oleju i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200st. pieczemy do mocnego zrumienienia. Pomidory parzymy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z upieczoną pietruszką, Posiekanym chilli i kolendrą. Chrupiące tostady smarujemy pastą serową awanturką i przykrywamy porcją salsy pietruszkowo- pomidorowej, dekorujemy cząstką cytryny.

Burger inaczej
  • 2 puszki ciecierzycy 
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 czerwona cebula
Ciecierzycę odcedzamy, cebulę rumienimy i dodajemy do masy razem z mielonym siemieniem i mąką. Wszystko wyrabiamy na gładką masę . Solimy , pieprzymy. Odstawiamy na 20 min. Formujemy płaskie kotlety o grubości 1,5 cm, panierujemy w mące kukurydzianej i smażymy na patelni z powłoką nieprzywierającą po 2 min. z każdej strony.

Bułki
  • 3 szklanki mąki pszennej plus 1 plus 
  • 2 szklanki wody 
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru plus 1 stołowa
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka cukru pudru 
Wodę podgrzewamy tak, aby swobodnie można było włożyć palec . Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zasypujemy z góry mąką ,aby powstał mączny kożuch. Odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce  .Mąkę przesiewamy, odsypujemy 1/3 do drugiej miski , do pozostałej dodajemy sól i pracujący rozczyn ,wyrabiamy ciasto, gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy olej i cukier mieszając. Po 1 min. dodajemy resztę mąki. Całość wyrabiamy na elastyczny, ciasto, lekko może się lepić do ręki. Gotowe ciasto przekładamy na blat i formujemy walec o grubości 7 cm i tniemy na 10 porcji, każdą porcję formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i spłaszczamy na wysokość 1 cm. Gotowe placki o średnicy 13 cm układamy na papierze pergaminowym i smarujemy rozmąconym cukrem pudrem z odrobiną wody. Posypujemy ziarnami, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pieczemy około 12/15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Zielone majo:
  • 50g siemienia lnianego (mielonego)
  • 150 mleka migdałowego
  • 1/3 pęczku dymki
  • 1 strączek zielonego chilli
  • Sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • Sos sojowy do smaku
Wszystkie składniki (oprócz dymki i chilli miksujemy na gładką masę). Gotowy sos łączymy z posiekaną dymką i chilli.

Ziołowa polenta 
  • Około 300g polenty
  • ½ L wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła
Zagotuj wodę. Wsyp polentę i od razu zacznij mieszać. Trzymaj na małym ogniu. Dodaj sól, pieprz i zioła (oregano, bazylię mogą być suszone). Polenta powinna zgęstnieć. By miała jedwabistą konsystencję dodaj odrobinę oliwy. Przelej polentę na półmisek.

Grillowane warzywa na włoską nutę
  • Cukinia
  • Papryka
  • Czerwona cebula
  • Zielone szparagi
  • Pomidorki koktajlowe
Warzywa umyj i pokrój. Cukinie pokrój w talary. Paprykę na 1/8 lub mniejsze części. Szparagi złam i zostaw tylko niezdrewniałe części. Warzywa smaż na grillowej patelni z odrobiną soli. Niech mocno się zrumienią. Podawaj położone na polencie. Przystrój pomidorkami i dużą ilością świeżych ziół.

Steki z kalafiora z salsą ze szczawiu
  • 1-2 główki kalafiora
Marynata:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Kalafiora umyj i pokrój na kawałki „steki” grubości około 1 cm. W miseczce połącz składniki na marynatę. Kalafiora rozłóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj steki marynatą przy pomocy pędzelka. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

Zielona salsa
  • wiązka szczawiu lub pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • Skórka z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ok 100ml oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli 
Szczaw umyj i osusz.
Przygotuj dużą deskę do krojenia. Szczaw należy drobno, bardzo drobno posiekać. Nie używaj blendera!  Przenieś posiekany szczaw do miski.  Ząbek czosnku posiekaj równie drobno. Posiekaj też jedną papryczkę i wszystko dodaj do wspólnej miski. Całość zalej sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Na koniec dodaj oliwę. Wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą do smaku. Jeśli lubisz ostre smaku dodaj jeszcze jedną posiekaną papryczkę. Salsę wstaw do lodówki lub odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut by smaki się przegryzły.