Tostada z salsą z pieczonej pietruszki i pomidorów z awanturką
Tortilla pszenna
- Mąka 300g
- Woda ciepła 150ml
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml oleju do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy w misce ,dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą. Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki, następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1,5mm placki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- 300g sera tofu
- 100g mleka sojowego
- 500g pietruszki
- 4 pomidory malinowe
- 1 strączek chilli
- 1/2 pęczku kolendry
Tofu grillujemy do mocnego zrumienienia na patelni , następnie miksujemy na gładką masę z mlekiem sojowym, doprawiamy zielonym pieprzem, czosnkiem i solą do smaku. Pietruszkę obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1 min. od momentu zagotowania. Gotową gorącą pietruszkę lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy 2 łyżki oleju i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200st. pieczemy do mocnego zrumienienia. Pomidory parzymy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z upieczoną pietruszką, Posiekanym chilli i kolendrą. Chrupiące tostady smarujemy pastą serową awanturką i przykrywamy porcją salsy pietruszkowo- pomidorowej, dekorujemy cząstką cytryny.
Burger inaczej
- 2 puszki ciecierzycy
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
- 4 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 czerwona cebula
Ciecierzycę odcedzamy, cebulę rumienimy i dodajemy do masy razem z mielonym siemieniem i mąką. Wszystko wyrabiamy na gładką masę . Solimy , pieprzymy. Odstawiamy na 20 min. Formujemy płaskie kotlety o grubości 1,5 cm, panierujemy w mące kukurydzianej i smażymy na patelni z powłoką nieprzywierającą po 2 min. z każdej strony.
Bułki
- 3 szklanki mąki pszennej plus 1 plus
- 2 szklanki wody
- 100 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru plus 1 stołowa
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka cukru pudru
Wodę podgrzewamy tak, aby swobodnie można było włożyć palec . Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zasypujemy z góry mąką ,aby powstał mączny kożuch. Odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce .Mąkę przesiewamy, odsypujemy 1/3 do drugiej miski , do pozostałej dodajemy sól i pracujący rozczyn ,wyrabiamy ciasto, gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy olej i cukier mieszając. Po 1 min. dodajemy resztę mąki. Całość wyrabiamy na elastyczny, ciasto, lekko może się lepić do ręki. Gotowe ciasto przekładamy na blat i formujemy walec o grubości 7 cm i tniemy na 10 porcji, każdą porcję formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i spłaszczamy na wysokość 1 cm. Gotowe placki o średnicy 13 cm układamy na papierze pergaminowym i smarujemy rozmąconym cukrem pudrem z odrobiną wody. Posypujemy ziarnami, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Pieczemy około 12/15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.