Sos tuńczykowy:
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 czubate łyżki majonezu
- 100 ml jogurtu
- pieprz świeżo mielony
- 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką masę.
Vitello tonato po polsku
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g rukoli
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 cytryny
- garść kaparów w zalewie
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1 bagietka
Polędwiczkę solimy, pieprzymy i pieczemy w 200 st przez 15 min, wyjmujemy i studzimy. Kapary miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny i mieszamy z rukolą. Bagietkę kroimy i zapiekamy grzanki
Polędwiczkę kroimy w plastry, polewamy sosem tuńczykowym i na wierzch wykładamy rukolę w dresingu kaparowym , dekorujemy kawałkami pomidora i grzankami.
Makaronowa putaneska
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 100 g oliwek czarnych
- 100 g pestek słonecznika
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 1 pęczek natki
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- pieprz, sól do smaku
- 6 jajek
- puszka pomidorów krojonych
- 500 g makaronu jajecznego spaghetti
Jajka rozdzielamy i wykorzystujemy żółtka.Tuńczyka wygniatamy widelcem. Siekamy oliwki, chilli, czosnek. Wszystko smażymy razem z pestkami słonecznika na oleju 5-6 min. Przesmażone składniki łączymy z tuńczykiem. Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z masą tuńczykową i żółtkami. Podajemy z posiekaną natką i parmezanem