Muffiny
- 2 gruszki
- 120 g mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jaja
- 200 g śmietanki kwaśnej
- 90 g rozpuszczonego masła
- 100 g sera bleu
- 30 g grillowanych orzechów włoskich
- sól i pieprz
- kardamon, imbir
- kilka łyżeczek miodu
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W większej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj śmietankę i masło. Do jajek wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj. Dodaj starty bleu w kawałkach, gruszkę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do blaszki włóż papierowe foremki na muffiny, nałóż masę. Piecz około 20 minut. Z miodu i odrobiny śmietanki kremówki zrób miodowy karmel, podgrzewając to razem w rondelku. Polej muffiny, udekoruj kawałkiem gruszki i orzechami.
Tarta z rozmarynem, białą czekolada i owocami
- 170 g mąki pszennej
- 55 g cukru pudru
- szczypta soli
- 110 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie
- 500 ml śmietanki
- 300 g czekolady
- 400 g mascarpone
- rozmaryn
- zioła i owoce do dekoracji
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Śmietankę zagotować z rozmarynem , rozpuścić w gorącej śmietanie czekoladę, odstawić do wystudzenia. Wyjąć rozmaryn, ubić z mascarpone, krem umieścić w wypieczonym spodzie do tarty, udekorować ziołami i owocami.