Pomidory faszerowane kozim serem i wędzonym łososiem
- Pomidor 4szt
- Twarożek kozi opakowanie
- Łosoś wędzony 100gr
- Koperek łyżka posiekanego
- Jogurt 3 łyżki
- Bułka tarta
- Ser pleśniowy 2 łyżki
- Śmietana 30% szklanka
- Sok z cytryny łyżka
- Bazylia posiekana
Pomidora wydrąż i odstaw lekko posolonego do góry nogami żeby wyciekła woda. Twarożek wymieszaj z posiekanym łososiem, koperkiem i jogurtem. Gotowym twarożkiem nafaszeruj pomidory i posyp z wierzchu bułką tartą. Piecz około 10min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W rondelku rozpuść ser w śmietanie, dodaj sok z cytryny a przed podaniem bazylię.
Smażone kotleciki wieprzowe / ziemniaki i szparagi duszone w pomidorach
- Polędwiczka wieprzowa 1szt
- Maślanka pół szklanki
- Pieprz grubo młotkowany
- Czosnek 3 ząbki
- Tymianek / rozmaryn do smażenia
- Masło 2 łyżki
- Cydr kieliszek
- Ziemniaki młode 4szt
- Szparagi białe lub zielone 8szt
- Pomidory dojrzałe malinowe 6szt
- Czosnek 2 ząbki
- Cebulka szalotka 4szt
- Wino białe szklanka
- Masło 3 łyżki
- Bazylia / kolendra
- Kmin rzymski łyżka
- Koper włoski łyżeczka
- Cynamon łyżeczka
Polędwiczkę pokrój w grube centymetrowe plastry, lekko zmiażdż je w palcach i wrzuć do maślanki najlepiej na kilka godzin. Po upływie czasu papierem oczyść z nadmiaru maślanki i chwilę osusz. Na patelni podgrzej masło i dodaj czosnek oraz zioła. Na małym ogniu smaż aż przyprawy puszczą dużo aromatu. Na maśle przesmaż teraz kotleciki a pod koniec dolej cydr i podpal. W dużym rondlu natomiast na rozpuszczonym maśle przesmaż kmin, koper i cynamon a następnie dodaj ziemniaki przerojone na pół. Po 5min dodaj szparagi i białe wino. Odparuj 20 % i dodaj pomidory, czosnek i cebulki. Duś około 25min aż ziemniaki będą miękkie.
Sos ze świeżych pomidorów na wiosenne dni
- Pomidory dojrzałe: malinowy/ paprykowy / jajo lub inne ulubione 1kg
- Czosnek 2 ząbki
- Bazylia / natka pietruszki / tymianek
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Papryczka chili łyżka posiekanej
- Seler naciowy 1 kłącze
- Papryka słodka łyżeczka
- Sól / pieprz
- Ulubiony makaron na przykład świderki
- Biały tarty kozi ser lub twaróg lub oscypek
Pomidory wydrąż a twarde części pozbawione wody posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną papryczkę, paprykę w proszku i cieniutko posiekanego selera. Dopraw solą pieprzem i odstaw na minimum 6h. po upływie czasu wstaw sos do rondla i duś aż odparuje i stanie się gęste. Wymieszaj z makaronem i posyp serem.