Pytanie na Śniadanie

POMIDOROWA KUCHNIA TOMKA JAKUBIAKA - makaron z sosem pomidorowym

Bez niego trudno wyobrazić sobie kanapkę, pyszną zupę czy sos do makaronu lub pizzy. Pomidora możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.. jak o tym znawca pomidorowej kuchni Tomasz Jakubiak!

Pomidory faszerowane kozim serem i wędzonym łososiem
  • Pomidor 4szt
  • Twarożek kozi opakowanie
  • Łosoś wędzony 100gr
  • Koperek łyżka posiekanego
  • Jogurt 3 łyżki
  • Bułka tarta
  • Ser pleśniowy 2 łyżki
  • Śmietana 30% szklanka
  • Sok z cytryny łyżka
  • Bazylia posiekana
Pomidora wydrąż i odstaw lekko posolonego do góry nogami żeby wyciekła woda. Twarożek wymieszaj z posiekanym łososiem, koperkiem i jogurtem. Gotowym twarożkiem nafaszeruj pomidory i posyp z wierzchu bułką tartą. Piecz około 10min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W rondelku rozpuść ser w śmietanie, dodaj sok z cytryny a przed podaniem bazylię.

Smażone kotleciki wieprzowe / ziemniaki i szparagi duszone w pomidorach
  • Polędwiczka wieprzowa 1szt
  • Maślanka pół szklanki
  • Pieprz grubo młotkowany
  • Czosnek 3 ząbki
  • Tymianek / rozmaryn do smażenia
  • Masło 2 łyżki
  • Cydr kieliszek
  • Ziemniaki młode 4szt
  • Szparagi białe lub zielone 8szt
  • Pomidory dojrzałe malinowe 6szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebulka szalotka 4szt
  • Wino białe szklanka
  • Masło 3 łyżki
  • Bazylia / kolendra
  • Kmin rzymski łyżka
  • Koper włoski łyżeczka
  • Cynamon łyżeczka
Polędwiczkę pokrój w grube centymetrowe plastry, lekko zmiażdż je w palcach i wrzuć do maślanki najlepiej na kilka godzin. Po upływie czasu papierem oczyść z nadmiaru maślanki i chwilę osusz. Na patelni podgrzej masło i dodaj czosnek oraz zioła. Na małym ogniu smaż aż przyprawy puszczą dużo aromatu. Na maśle przesmaż teraz kotleciki a pod koniec dolej cydr i podpal. W dużym rondlu natomiast na rozpuszczonym maśle przesmaż kmin, koper i cynamon a następnie dodaj ziemniaki przerojone na pół. Po 5min dodaj szparagi i białe wino. Odparuj 20 % i dodaj pomidory, czosnek i cebulki. Duś około 25min aż ziemniaki będą miękkie.

Sos ze świeżych pomidorów na wiosenne dni
  • Pomidory dojrzałe: malinowy/ paprykowy / jajo lub inne ulubione 1kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia / natka pietruszki / tymianek
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • Papryczka chili łyżka posiekanej
  • Seler naciowy 1 kłącze
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Sól / pieprz
  • Ulubiony makaron na przykład świderki
  • Biały tarty kozi ser lub twaróg lub oscypek
Pomidory wydrąż a twarde części pozbawione wody posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną papryczkę, paprykę w proszku i cieniutko posiekanego selera. Dopraw solą pieprzem i odstaw na minimum 6h. po upływie czasu wstaw sos do rondla i duś aż odparuje i stanie się gęste. Wymieszaj z makaronem i posyp serem.
Więcej na ten temat