Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA Z RABARBAREM - ciasto rabarbarowe

A już teraz przenosimy się do kuchni – tam dziś szaleje Jurek Nogal z .. sześcioosobową rodziną, ale nie swoją, tylko z programu „Rodzina sama w domu”

ZRAZY Z RABARBAREM
  • Mięso zrazowe wołowe lub cielęce 500 g
  • Cebula 2 szt.
  • Boczek wędzony 100 g
  • Boczniaki 300 g
  • Masło klarowane
  • Rabarbar 2 łodygi
  • Sól, pieprz
  • Mąka
  • Jałowiec, cynamon, liść bobkowy
Mięso opłucz wysusz, oczyść z błonek pokrój na 5 części. Delikatnie rozbić pomiędzy kawałkami folii spożywczej. Cebulę przesmaż z pokrojonym drobno boczkiem. Grzyby pokrój w paseczki i przesmaż na rumiano na maśle klarowanym i dopraw. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o szerokości zrazów. Na płat mięsa nałóż cebulę z boczkiem, posyp grzybami , połóż rabarbar i zwiń ciasno. Zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Możesz też związać włóknami rabarbaru. Każdy zraz obtocz w mące i przesmaż na maśle klarowanym na rumiano. Dodaj liść, laskę cynamonu i jałowiec, podlej wodą i duś półtorej godziny na małym ogniu. Podaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami tłuczonymi.

KONFITURA Z RABARBARU
  • Szalotka 6 szt.
  • Masło klarowane
  • Czosnek 1 ząbek
  • Rabarbar 10 łodyg
  • miód
  • Goździki 4 szt.
Pokrój drobno szalotkę i przesmaż delikatnie na maśle klarowanym. Rabarbar umyj, obierz z włókien i pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki. Dodaj do szalotki i smaż na małym ogniu. Dodaj posiekany drobno czosnek i łyżkę miodu, wrzuć goździki i smaż aż rabarbar się rozpadnie i zgęstnieje. Pod koniec jeśli trzeba dosłódź miodem.

CIASTO RABARBAROWE
  • Jaja 3 szt.
  • Cukier 70 g
  • Mąka 160 g
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Rabarbar 4 łodygi
Jaja ubij z cukrem na puch, dodaj mannę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszaj. Rabarbar umyj obierz i pokrój na kawałki. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, powciskaj rabarbar. Piecz w 180 stopniach 30 minut.

RABARBAR W CUKRZE
  • Rabarbar
  • Cukier
  • Tymianek
Rabarbar umyj, obierz z włókien i pokrój na 5 centymetrowe kawałki. Cukier wygnieć z listkami tymianku. Kawałki rabarbaru maczaj w cukrze.

RACUCHY Z RABARBAREM
  • Mąka 300 g
  • Mleko 200 ml
  • Jajo 1 szt.
  • Sól szczypta
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Rabarbar 4 łodygi
  • Cukier
  • olej
Do mąki z solą i proszkiem wlej mleko i dokładnie wymieszaj rózgą, dodaj roztrzepane jajo. Ciasto odstaw na kilkanaście minut. Rabarbar umyj, obierz z włókien i pokrój na małe kawałki. Przesmaż na patelni z odrobiną cukru. Ostudź i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z dwóch stron po około 2 minuty.
Więcej na ten temat