POR NA PRZYSTAWKĘ
- 5 porów
- 200 g boczku wędzonego
winegret:
- 1 łyka octu winnego czerwonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy kremskiej
- Pieprz
- Sól
- 1 ząbek czosnku
Pora umyj, odkrój ciemnozieloną część. Od białej odetnij korzonek i przekrój na pół wzdłuż. Włóż do szerokiego garnka i zalej wodą. Posól i duś aż por zmięknie. W słoiczku roztrzep ocet z olejem, dopraw i wymieszaj z musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Boczek pokrój na małe kawałki i przesmaż na rumiano. Gotowe pory odcedź, połóż na talerzu, polej winegretem i posyp boczkiem.
DORRSZ POD PIERZYNĄ Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM
- 1 polędwica z dorsza
- 1 cytryna
- Oliwa
- 2 fenkuły
- cukier brązowy
- masło klarowane
- miód lipowy
Sos aioli:
- 4 jajka
- 400 ml oleju
- sól
- 4 ząbki czosnku
- Po obiedzie:
- Sałata rzymska
- Ser szafir
Przygotuj majonez aioli. Cztery żółtka energicznie ubijaj dolewając cienkim strumieniem olej. Czosnek zmiażdż, posól i rozetrzyj nożem na pastę. Gdy z żółtek i oleju powstanie majonez, dopraw czosnkiem, wymieszaj. Fenkuła przetnij na ćwiartki i podgotuj z łyżka cukru, niech lekko zmięknie. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj łyżkę miodu i przesmaż fen kuła na rumiano. Dorsza posól popieprz, skrop sokiem z cytryny i posmaruj oliwą. Włóż do brytfanki i upiecz w 180 stopniach ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, polej aioli i piecz jeszcze 3 minuty. Wyłóż na talerz, obok połóż fenkuła. Potem podaj sałatę skropioną winegretem. Oraz kilka kawałków dobrego sera.
SŁODKI PTYŚ Z JAJECZNYM KREMEM
- 15 g cukru
- sól
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 125 g mąki
- 4 jajka
Krem patisiere:
- 200 g cukru
- 4 żółtka jajek
- 100 g mąki
- 1 l mleka
- 1 laska wanilii
Zagotuj wodę z solą i cukrem, rozpuść w niej masło. Wsyp mąkę, mieszając. Mieszaj aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wbij jajka, odstaw masę do przestygnięcia. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier do pieczenia w formie kółek o średnicy około 4 cm. Piecz w 180 stopniach przez pół godziny. Zrób krem. W rondlu ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wmieszaj do żółtek, wlej ½ szklanki mleka i wymieszaj na jednolitą masę. Resztę mleka podgrzej z laską wanilii. Gdy mleko będzie ciepłe, wyjmij laskę i wlewaj cienkim strumieniem do masy jajecznej. Nie gotuj. Gdy krem zgęstnieje i na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, będzie gotowy. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Na dolną część nałóż krem i przykryj górną połówką.