Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ - polędwica wieprzowa

Crostini z pastą z sera ricotta, otartej bazylii i cytryny
Składniki na 4 osoby:
  • 250 g dobrej jakości sera ricotta
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • sól w młynku
  • pieprz czarny w młynku
  • 1 opakowanie bazylii otartej
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 4 cienkie kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie
  • świeża rukiew wodna-kilka gałązek
Ser wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do sera. Wsyp niecałe opakowanie bazylii. Całość wymieszaj. Pieczywo opiecz i gdy jest ciepłe potrzyj ząbkiem czosnku. Posmaruj crostini z serem, skrop oliwą i udekoruj rukwią wodna

Sałatka z bazylią, ziołami i konfitowanymi pomidorkami
Składniki na 4 osoby:
  • 100 g świeżego młodego szpinaku
  • 100 g małych żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie bazylii otartej
  • 1 opakowanie oregano
  • sól w młynku,
  • pieprz czarny w młynku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g parmezanu dobrej jakości,
  • 1 cytryna
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • 1 opakowanie orzeszków piniowych
Pomidorki przekrój na pół, ułóż na blasze, skrop oliwą, posól i popieprz. Dodaj do nich posiekany czosnek i bazylię. Całość wymieszaj. Blachę wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni i piecz pomidorki około 7 minut aż zmiękną, będą gorące ale wciąż soczyste. Szpinak umyj. Parmezan zetrzyj a orzeszki opiecz na suchej patelni. Zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj ją z sokiem i odrobiną oliwy aby powstał kwaśny dressing. Pomidorki wymieszaj ze szpinakiem, orzeszkami i parmezanem. Skrop cytrynowym dressingiem. Posyp bazylią i oregano. Podawaj lekko ciepłą

Polędwica wieprzowa w ziołach z bazylią, dzikim ryżem i sosem kaparowym
Składniki na 4 osoby:
  • 2 polędwice wieprzowe
  • 1 opakowanie liści laurowych
  • 1 opakowanie ziela angielskiego
  • 1 opakowanie bazylii
  • sól w młynku
  • pieprz czarny w młynku
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g zimnego masła
  • odrobina oleju do smażenia
Polędwice oczyść z błon, umyj, wysusz i nasmaruj delikatnie olejem. W młynku do kawy zmiel kilka ziaren ziela angielskiego razem z kilkoma liśćmi laurowymi i opakowaniem bazylii. Tak zmielonym pudrem pokryj nasze polędwice. Ryż ugotuj wedle wskazań na opakowaniu, a wiec aby był sypki, przepłucz go i zalej wodą w stosunku 2 do 1 na korzyść wody. Gotuj od zimnej wody a gdy cała odparuje a na wierzchu pojawią się dziurki w ryżu zakryj go pokrywką i odstaw na około 10 minut. Pamiętaj aby posolić wodę ! Aby zrobić sos kaparowy, w oddzielnym rondlu podgrzej odrobinę oleju do smażenia i wkrój szalotki. Gdy zmiekną dodaj wino. Odparuj, dodaj kapary z odrobiną ich soku. Gdy sos mocno wrze wrzuć zimne masło i mieszając rozpuść je. Dodaj śmietankę. Podgrzej. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanej patelni smaż polędwice z każdej ze stron. Odstaw w cieple miejsce na około 7 minut. Krój w plastry i podawaj z ryżem i kaparowym sosem. Całość lekko posyp bazylią.
Więcej na ten temat