Pytanie na Śniadanie

ALTERNATYWA DLA GRILLA

Burgery grzybowe z cheddarem
  • 1 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 50 grzybów suszonych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 200 g cheddara
  • 1 główka rzymskiej sałaty
  • 1 bagietka
  • 1 słoik musztardy sarepskiej
Grzyby suszone mielimy przez maszynkę i smażymy z posiekaną cebulą 3-4 min na maśle. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy do odparowania. Mięso mieszamy z solą i masą grzybową. Gotowa masę przekładamy na folię spożywczą i zwijamy w ścisły rulon.
Gotowe mięsa wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Wyjmujemy i kroimy nożem z ząbkami na 3 cm plastry. Rozwijamy z folii i gotowe talarki smażymy na patelni 4 min z jednej strony przekładamy na drugą posypujemy tartym cheddarem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 st. kolejne 4 min. Podajemy z grzankami na sałacie z musztardą.

Cytrynowe skrzydełka
  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 2l wody
  • 4 cytryny
  • 2 strączki chilli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
Skrzydełka dzielimy na elementy jednokostne i dwukostne. Wodę gotujemy z solą, cukrem i curry. Dodajemy podzielone skrzydełka i całość gotujemy 1 godz na wolnym ogniu. Gotowe skrzydełka wyjmujemy i studzimy. Miód mieszamy ze skórką cytrynową, sosem sojowym i posiekanym chilli. Skrzydełka układamy na blaszce i glazurujemy marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 250st i zapiekamy do zrumienienia. Podajemy z orientalnym majonezem.
 
Orientalne majo
  • 2 żółtka
  • 200g oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1/3 pęczku dymki
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 5-6 kropel oleju sezamowego
Dymkę siekamy, łączymy z olejem rzepakowym i miksujemy blenderem razem z imbirem, olejem sezamowym. Żółtka ucieramy z solą i octem. Mieszając żółtka powolnym strumieniem dolewamy zmiksowany olej tak aby powstała emulsja.
Więcej na ten temat