- 1 kg łopatki wieprzowej mielonej
- 50 grzybów suszonych
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka soli
- 200 g cheddara
- 1 główka rzymskiej sałaty
- 1 bagietka
- 1 słoik musztardy sarepskiej
Gotowe mięsa wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Wyjmujemy i kroimy nożem z ząbkami na 3 cm plastry. Rozwijamy z folii i gotowe talarki smażymy na patelni 4 min z jednej strony przekładamy na drugą posypujemy tartym cheddarem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 st. kolejne 4 min. Podajemy z grzankami na sałacie z musztardą.
Cytrynowe skrzydełka
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1/2 szk cukru
- 1 łyżka stołowa soli
- 2l wody
- 4 cytryny
- 2 strączki chilli
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
Orientalne majo
- 2 żółtka
- 200g oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka płaska soli
- 1/3 pęczku dymki
- 1 łyżka tartego imbiru
- 5-6 kropel oleju sezamowego