Pytanie na Śniadanie

PRZEGLĄD SAŁAT - sałatka z łososiem i z pieczonymi warzywami

Masłowa, karbowana, rukola, roszponka a może rzymska? sa zielone, fioletowe, z twardymi liśćmi lub kruchymi – przegląd sałat i dresingi do nich.

WINEGRET
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Cukier lub miód szczypta
Można dodać:
  • Musztarda ulubiona 1 łyżka
  • Zioła dowolnie 1 łyżeczka
  • Chilli 1szt.
PROSTY
  • Oliwa 2 łyżki
GRECKI
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Oliwa 2 łyżki
OWOCOWY
  • Sok z granatów albo innych kwaśnych owoców 3 łyżki
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
JOGURTOWY
  • Jogurt 3 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Sól, pieprz
Dodatki do wyboru (w rozsądnych ilościach):
  • Chrzan
  • Wasali
  • Czosnek
  • Imbir
  • Suszone owoce
  • Zioła
  • Przyprawy mielone
Wszystkie składniki sosów wymieszaj energicznie w małym słoiczku. Zaczynając od wymieszania oliwy i octu lub soku z cytryny, potem dodaj pozostałe składniki i mieszaj.

SAŁATA Z PIECZONYMI WARZYWAMI SALAMI I SEREM KOZIM
  • Sałata rzymska 4 liście
  • Sałata musztardowa garść
  • Mizuna garść
  • Roszponka garść
  • Radicchio 3 liście
  • Marchewka 1 szt.
  • Burak 1 szt.
  • Oliwa
  • Pietruszka 1 szt.
  • Ser kozi camembert ½ roladki
  • Salami picante 10 plasterków
Lub
  • Pierś kaczki ½ szt.
  • Orzechy laskowe 2 łyżki
  • Sos owocowy:
  • Sok z granatów albo innych kwaśnych owoców 3 łyżki
  • Ocet winny 1 łyżka
Sałaty umyj dokładnie zimną wodą i osusz, porwij na kawałki. Warzywa potnij na plasterki i, wymieszaj z oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni, potem salami przesmaż na tej samej patelni. Jeśli używasz piersi kaczki, najpierw ją opłucz i oczyść. Osusz i smaż na patelni z każdej strony po 2 i pół minuty. Posól , wstaw do piekarnika na 7-8 minut i piecz w 190 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odłóż na 5 minut i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj energicznie składniki sosu. Liscie sałaty ułóż na półmisku przekładając warzywami, salami i serem. Posyp orzechami i polej sosem.

SAŁATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM GRUSZKAMI I JAJEM
  • Sałata lodowa kilka liści
  • Rukola garść
  • Cykoria kilka listków
  • Brukselka 10 szt.
  • Łosoś wędzony 100 g
  • Jaja przepiórcze 6 szt.
  • Gruszka konferencja 1 szt.
  • Orzechy włoskie lub nerkowca 2 łyżki
  • Pomidorki koktajlowe 6 szt.
  • Oliwa
  • Masło klarowane
  • Pieprz
  • Cytryna 1 szt.
Winegret:
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Oliwa lub olej rzepakowy 3 łyżki
  • Sól szczypta
  • miód 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon albo inna 1 łyżeczka
  • tymianek listki 1 łyżeczka
Sałaty umyj dokładnie zimną wodą i osusz, porwij na kawałki. Brukselkę umyj i osusz, przekrój na pół i przesmaż na oliwie do lekkiego zrumienienia. Gruszkę pokrój na kawałki i podgrzej na maśle i popieprz. Orzechy i pestki dyni podpraż na suchej patelni. Łososia pokrój na cienkie plasterki, obtocz w orzechach i skrop sokiem z cytryny. Jajka ugotuj (około 2 minuty) obierz i przekrój na pół. Pomidorki umyj, przekrój na pół i podpiecz w piekarniku kilka minut w 180 stopniach. Składniki na sos wymieszaj energicznie w słoiczku. Sałaty układaj naprzemiennie z dodatkami na talerz i skrop winegretem podstawowym z odrobiną tymianku.
Więcej na ten temat