Pytanie na Śniadanie

Ela Romanowska w kuchni PnŚ - babeczki

BEZGLUTENOWY CHLEB
  • Mix ziaren
-ziarna słonecznika
-siemię lniane
-pestki dyni
-nasiona sezamu
  • 4 średnie jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Płaska łyżeczka soli
Rozbijamy jajka i mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do naoliwionej foremki do chleba (długość 24 cm). Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy.

PASTY DO CHLEBA
  • Na Słodko Nutella z awokado i bananów
  • Składniki
  • 2-4 bardzo dojrzałych bananów
  • 2-4 bardzo dojrzałe awokado
  • kakao
  • miód
  • orzechy włoskie
Banany i awokado obieramy , kroimy wrzucamy do blendera (ważne by banany i awokado były dojrzałe bo wtedy nie trzeba będzie dosładzać) dodajemy kakao (im więcej tym nutella będzie bardziej czekoladowa) i orzechy do smaku. Miksujemy 2-3 minuty na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy . Próbujemy jeśli jest za mało słodkie dodajemy 2-3 łyżki miodu jeszcze raz blendujemy i gotowe

Pasta na słono Z zielonego groszku i sera feta
  • 450 g świeżego lub mrożonego groszku
  • Sok z połowy cytryny
  • 200g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • Sól pieprz
  • Kolendra
W garnku gotujemy groszek przez 4 minuty następnie po ugotowaniu przekładamy go na chwile do miski z lodowatą wodą odcedzamy i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę, dodajemy fetę sok z cytryny, miksujemy doprawiamy do smaku (jeśli ktoś lubi wyrazistsze smaki można dodać kolendry )

KURCZAK W MARYNACIE
  • 600 gra filetów z piersi kurczaka
  • Cebula
  • Korzeń imbiru
  • Czosnek
  • Papryczka chilli
  • Kurkuma
  • Mielona kolendra
  • Kumin
  • Kardamon
  • Mielone goździki
  • Cynamon
  • Sól pieprz
  • Jogurt naturalny duży
  • 1/2 limonki
Krok pierwszy przygotowanie marynaty. Cebule imbir i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chilli oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Mielone przyprawy mieszamy z 1 łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i jogurtem. Dodajemy cebule, czosnek i chilli, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki. 
Marynowanie kurczaka: Filety kroimy w poprzek na pół i lekko nacinamy obtaczamy w marynacie i zostawiamy na minimum 4 godziny w lodówce Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Na blaszce kładziemy papier do pieczenia kładziemy na blaszkę piersi z kurczaka rozkładamy na piersiach marynatę i pieczemy przez 20-25 minut

Babeczki
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g kakao
  • Szczypta cynamonu
  • 15 g erytrolu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki dżemu
Podgrzewamy olej kokosowy , dodaje kakao i mieszamy wszystko. Dodajemy szczyptę cynamonu, erytrolu (lub cukier). Mieszamy wszystko na jednolita masę. Do foremek na dno wlewamy czekoladę czyli tą masę wcześniej przygotowaną. Wkładamy łyżkę dżemu, owoców oraz łyżeczkę masła orzechowego i zalewamy ponownie masa kakaowa. Wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Więcej na ten temat