Muffiny bananowe:
- 4 jajka
- 3 banany
- 4 łyżki masła orzechowego
- 50 g rodzynek
- 100 g migdałów
Przygotowanie:
Banany, jajka i masło orzechowe zmiksuj blenderem (jeśli to nie masz możesz rozgnieść banany widelcem i wymieszać z roztrzepanym jajkami). Następnie dodaj do masy rodzynki i połowę migdałów - które wcześniej drobno posiekaj, wymieszaj ciasto. Przelej ciasto do 10 foremek do muffin, udekoruj resztą już grubiej siekanych migdałów i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Możesz udekorować muffinki gorzką czekoladą.
"Budyń" ze słodkiego ziemniaka z owocami
- 2 porcje:
- 2 słodkie ziemniaki - bataty (350g)
- 300 ml mleka migdałowego
- 1 banan
- 6-7 daktyli
- Szczypta cynamonu
Dodatki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5-6 truskawek
- Kiwi
- Banan
Przygotowanie:
Bataty możesz przygotować na dwa sposoby. O ile przygotowanie ich na parze lub upieczenie w piecu jest zdrowsze, o tyle trwa zdecydowanie dłużej niż gotowanie bulwy pokrojonej w kostkę. Dlatego jeśli możesz, upiecz lub uparuj ziemniaki dzień wcześniej, a jeśli się spieszysz po prostu obierz i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm, po czym wrzuć do niewielkiej ilości gotującej się wody z odrobiną soli i gotuj je do miękkości - ok. 10 minut (czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaków).
Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby je pokrywał. Odstaw na 10 minut. Następnie zmiksuj ziemniaki z bananem, daktylami, cynamonem i mlekiem (jeśli smoothie jest za gęste dolej do niego słodkiej wody spod daktyli, możesz jej użyć także do słodzenia herbaty).
Przelej "budyń" do misek i udekoruj musli i owocami: wiórki i płatki możesz uprażyć na patelni - będą chrupiące.
Budyń najlepiej smakuje schłodzony.
Pyszne placuszki czekoladowe z 3 składników:
Placuszki na porcję:
- 1 banan
- 2 duże jajka
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- odrobina oleju do smażenia pierwszych placuszków
- dowolne owoce np: truskawki, jagody, kiwi lub domowy dżem, miód
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Zmiksuj banana, jajka i kakao. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i kładź na niej łyżką, porcje ciasta. Smaż pod przykryciem 2-3 minuty, po czym obróć placki i już nie przykrywaj. Ułóż pancakes w piramidkę i udekoruj solidną porcją dodatków lub zjedz samodzielnie. Idealnie sprawdzą się też jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek - smakują jak czekoladowy baton!