Pytanie na Śniadanie

SŁODKIE ŚNIADANIA BEZ CUKRU - pudding z batata

Szybkie i proste pomysły na śniadanie.

Muffiny bananowe:
  • 4 jajka
  • 3 banany
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 50 g rodzynek
  • 100 g migdałów 
Przygotowanie:
Banany, jajka i masło orzechowe zmiksuj blenderem (jeśli to nie masz możesz rozgnieść banany widelcem i wymieszać z roztrzepanym jajkami). Następnie dodaj do masy rodzynki i połowę migdałów - które wcześniej drobno posiekaj, wymieszaj ciasto. Przelej ciasto do 10 foremek do muffin, udekoruj resztą już grubiej siekanych migdałów i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Możesz udekorować muffinki gorzką czekoladą.

"Budyń" ze słodkiego ziemniaka z owocami 
  • 2 porcje:
  • 2 słodkie ziemniaki - bataty (350g)
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 6-7 daktyli
  • Szczypta cynamonu 
Dodatki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5-6 truskawek
  • Kiwi
  • Banan 
Przygotowanie: 
Bataty możesz przygotować na dwa sposoby. O ile przygotowanie ich na parze lub upieczenie w piecu jest zdrowsze, o tyle trwa zdecydowanie dłużej niż gotowanie bulwy pokrojonej w kostkę. Dlatego jeśli możesz, upiecz lub uparuj ziemniaki dzień wcześniej, a jeśli się spieszysz po prostu obierz i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm, po czym wrzuć do niewielkiej ilości gotującej się wody z odrobiną soli i gotuj je do miękkości - ok. 10 minut (czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaków). 
Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby je pokrywał. Odstaw na 10 minut. Następnie zmiksuj ziemniaki z bananem, daktylami, cynamonem i mlekiem (jeśli smoothie jest za gęste dolej do niego słodkiej wody spod daktyli, możesz jej użyć także do słodzenia herbaty). 
Przelej "budyń" do misek i udekoruj musli i owocami: wiórki i płatki możesz uprażyć na patelni - będą chrupiące.
Budyń najlepiej smakuje schłodzony. 

Pyszne placuszki czekoladowe z 3 składników:
Placuszki na porcję:
  • 1 banan
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki kakao 
Dodatkowo:
  • odrobina oleju do smażenia pierwszych placuszków 
  • dowolne owoce np: truskawki, jagody, kiwi lub domowy dżem, miód 
  • jogurt naturalny 
Przygotowanie:
Zmiksuj banana, jajka i kakao. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i kładź na niej łyżką, porcje ciasta. Smaż pod przykryciem 2-3 minuty, po czym obróć placki i już nie przykrywaj. Ułóż pancakes w piramidkę i udekoruj solidną porcją dodatków lub zjedz samodzielnie. Idealnie sprawdzą się też jako przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek - smakują jak czekoladowy baton!  
Więcej na ten temat