Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA PACHNĄCA OREGANO - Cytrynowy kurczak z oliwkami

Zapiekana Feta z oregano 
2 opakowania greckiej fety 
oliwa 
miód 
szczypta chilli Kamis 
szczypta oregano Kamis 
ciabatta 
2 ząbki czosnku 

 Fetę pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą, polać miodem, posypać chilli i oregano. Ciabattę pokroić w kromki, skropić oliwą. Naczynie z fetą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, obok na kratce położyć kromki ciabatty. Zapiekać ok 10 minut. Podawać razem.

Faszerowane cebule 
10 cebul 
200 ml wytrawnego czerwonego wina 
150 ml wody 
2 łyżki syropu z owoców granatu 
sól, pieprz 
4 szalotki 
200 g ryżu brązowego 
40 g orzeszków pini 
1 łyżka rodzynek sułtanek 
garść świeżej mięty 
pół pęczka natki 
2 ząbki czosnku 
1,5 łyżeczki oregano Kamis 
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis 
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 
liść laurowy Kamis 
sól, pieprz oliwa 
2 cytryny 

 Cebulę obrać z łupin. Z wierzchu i spodu odkroić ok 0,5 cm. Zalać wodą i gotować 10 minut od momentu wrzenia. Odcedzić. Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę szalotki, orzeszki pini, rodzynki i podsmażyć. Dodać ryż, roztarty czosnek, oregano, słodką paprykę i cynamon. Z cebul wyjąć miąższ ze środka i napełnić farszem. Ułożyć ciasno na patelni o wysokim rancie, podlać winem, wodą i sokiem z granatu, posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i całość przykryć. Dusić na małym ogniu przez pół godziny, odkryć pokrywkę i zredukować powstały sos. 


Cytrynowy kurczak z oliwkami 
10 udek z kurczaka (z wolnego wybiegu) 
3 cytryny 
garść oliwek (najlepiej Kalamata) 
1 główka młodego czosnku 
3 czerwone cebule 
1 szklanka wina białego 
1,5 łyżeczki oregano Kamis 
sól, pieprz oliwa z oliwek 

 Kurczaka posolić i popieprzyć, obsmażyć na oliwie. Dodać przekrojony na pół czonek, pokrojone w ćwiartki, wyszorowane cytryny, pokrojone w ósemki cebule i oliwki. Całość posypać oregano i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Co jakiś czas podlewać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem.
Więcej na ten temat