Zapiekana Feta z oregano 2 opakowania greckiej fety
oliwa
miód
szczypta chilli Kamis
szczypta oregano Kamis
ciabatta
2 ząbki czosnku
Fetę pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą, polać miodem, posypać chilli i oregano. Ciabattę pokroić w kromki, skropić oliwą. Naczynie z fetą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, obok na kratce położyć kromki ciabatty. Zapiekać ok 10 minut. Podawać razem.
Faszerowane cebule
10 cebul
200 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml wody
2 łyżki syropu z owoców granatu
sól, pieprz
4 szalotki
200 g ryżu brązowego
40 g orzeszków pini
1 łyżka rodzynek sułtanek
garść świeżej mięty
pół pęczka natki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki oregano Kamis
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
liść laurowy Kamis
sól, pieprz
oliwa
2 cytryny
Cebulę obrać z łupin. Z wierzchu i spodu odkroić ok 0,5 cm. Zalać wodą i gotować 10 minut od momentu wrzenia. Odcedzić.
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę szalotki, orzeszki pini, rodzynki i podsmażyć. Dodać ryż, roztarty czosnek, oregano, słodką paprykę i cynamon.
Z cebul wyjąć miąższ ze środka i napełnić farszem. Ułożyć ciasno na patelni o wysokim rancie, podlać winem, wodą i sokiem z granatu, posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i całość przykryć. Dusić na małym ogniu przez pół godziny, odkryć pokrywkę i zredukować powstały sos.
Cytrynowy kurczak z oliwkami
10 udek z kurczaka (z wolnego wybiegu)
3 cytryny
garść oliwek (najlepiej Kalamata)
1 główka młodego czosnku
3 czerwone cebule
1 szklanka wina białego
1,5 łyżeczki oregano Kamis
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Kurczaka posolić i popieprzyć, obsmażyć na oliwie. Dodać przekrojony na pół czonek, pokrojone w ćwiartki, wyszorowane cytryny, pokrojone w ósemki cebule i oliwki. Całość posypać oregano i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Co jakiś czas podlewać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem.