ZALEWAJKA MAZURSKA
- Korpus kaczki 1 szt.
- Włoszczyzna 1 szt.
- Sok z kapusty kiszonej naturalnie 500 ml
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Karkówka wieprzowa mielona 200 g
- Cebula ½ szt.
- Jajko 1 szt.
- Sól, pieprz
- Ziemniaki 4 szt.
- Por 1 szt.
- Masło 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
Lub
- Czosnek niedźwiedzi kilka listków
- Śmietanka 30% 200 ml
Zupa:
Korpus piecz w 190 stopniach około pół godz. Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż w garnku na tłuszczu z pieczenia korpusu, dodaj przyprawy i korpus. Zalej wodą i gotuj około godziny na średnim ogniu. W drugim garnku zagotuj sok z kapusty ze śmietanką i dodaj do zupy. Gotuj chwilę i przecedź zupę przez sito. Dopraw zupę pieprzem. Przesmażone klopsiki wrzuć do zupy i gotuj kilka minut na małym ogniu.
Klopsiki i ziemniaki: Cebulę pokrój w kosteczkę i dodaj do mięsa razem z białkiem. Odrobinę posól i popieprz a następnie dokładnie wymieszaj. Uformuj malutkie kuleczki wielkości agrestu i przesmaż delikatnie na patelni. Ziemniaki ugotuj. Pora pokrój na cieniutkie paseczki i przesmaż na maśle, dodaj do ziemniaków z drobno posiekanym czosnkiem. Utłucz dokładnie i dopraw solą z pieprzem. Na talerzu połóż tłuczone ziemniaki i zalej zupą z klopsikami.
FAFERNUCHY
- Mąka żytnia razowa 1 kg
- Marchew 1 kg
- Mąka pszenna do podsypania
- Pieprz 1 płaska łyżka
- Soda lub proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Cukier 5 łyżek
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach i lekko odciśnij. Włóż do garnka i podgrzej z cukrem, potem ostudź i wymieszaj z mąką, pieprzem i sodą. Uformuj gruby (około 8 cm średnicy) wałek z ciasta, lekko spłaszcz tak jak na kopytka, potnij na rąby. Piecz w 180 stopniach około 30 minut, wyjmij z pieca.
KARP PO MAZURSKU W ŚMIETANIE
- Por 1 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Wino białe półwytrawne ½ szklanki
- Masło klarowane
- Koper 2 łyżki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Śmietanka 36% 500 ml
- karp filet albo dzwonka
Pora i fenkuł pokrój w cienkie paseczki i przesmaż na maśle klarowanym, lekko posól, podlej winem i odparuj. Rybę opłucz i osusz, potem przesmaż leciutko na maśle i ułóż na warzywach. Śmietankę podgrzej z koprem, dopraw gałką i pieprzem. Zalej nią rybę i raki. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) 20-25 minut. Na koniec popieprz.