KISZONE CYTRYNY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI:
- duży słoik
- 8 małych cytryn niewoskowanych
- 4 duże cytryny na sok
- 150g soli morskiej
- 5 goździków Kamis
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego Kamis
- 3 liście laurowe Kamis
- woda niegazowana
- oliwa
Cytryny dokładnie wyszorować, głęboko naciąć na krzyż, ale tak by nie rozciąć owocu. W nacięcie, do środka cytryny nałożyć czubatą łyżeczkę soli i "zamknąć owoc". Nasolone cytryny ułożyć ciasno w słoju. Wrzucić cynamon, kumin, goździki i liście laurowe. Zalać sokiem z cytryny i dopełnić wodą, by płyn zakrył owoce. Z góry dopełnić słoik oliwą. Cytryny kisić min. 4 tygodnie. Używać jako aromatycznej przyprawy do mięsnych gulaszy, jednogarnkowych dań z fasolą czy warzywnych zup bazujących na warzywach strączkowych.
GULASZ Z INDYKA Z KISZONĄ CYTRYNĄ
- 500g udźca z indyka bez kości
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół kiszonej cytryny
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego Kamis
- 1,5 łyżeczki ziaren kolendry Kamis
- 3 goździki Kamis
- 0,5 łyżeczki mielonego chilli
- 10 daktyli
- 10 małych szalotek
- 100 migdałów blanszowanych
- 150ml białego wina
- 150ml wody
- oliwa
- sól, pieprz
- świeża kolendra do podania
Mięso pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami - solą, pieprzem, połową ilości kminu, kolendry i cynamonu. Odstawić na min. godzinę. W garnku o grubmy dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z goździkami. Dodać zamarynowane mięso i obsmażyć. Dodać resztę przypraw, pokrojone daktyle, przekrojone na pół szalotki, rozgnieciony czosnek, posiekane pomidory bez skórki, wino, kiszoną cytrynę i wodę. Dusić pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać migdały i redukować płyn by powstał gęsty sos. Gulasz podawać z aromatycznym Kus-kusem.
AROMATYCZNY KUS KUS
- 3/4 szklanki kus kus
- pęczek natki
- 1 owoc granatu
- spora garść świeżej mięty
- ząbek czosnku
- łyżka soku z kiszonych cytryn
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Kamis
- 0,5 łyżeczki chilli Kamis
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Natkę i miętę posiekać drobno, dodać do ostudzonego kuskusu. Przyprawić roztartym z solą czosnkiem, mielonym kminem, chilli, solą i pieprzem. Dodać sok z kiszonych cytryn i spory chlust oliwy. Podawać z gulaszem lub jako samodzielną sałatkę.