Zapiekane leczo z białej kiełbasy
- biała kiełbasa
- kiełbasa wędzona
- 200 g pieczonej szynki
- 2 cebule
- 4 papryki: 2 czerwone, żółta i zielona
- 2 łyżki czerwonej wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów Pelati
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 4-5 ząbków czosnku
- Liście laurowe
- Majeranek
- sól, pieprz
dodatkowo:
- chlebki do żurku
- 125 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Kiełbasy i wędliny pokrój w plasterki, a szynkę w kostkę. Paprykę i cebulę pokrój w paseczki lub kostkę. Przesmaż warzywa na oliwie z liściem laurowym i lekko je posól - szybciej zmiękną. Po 5-6 minutach dodaj do warzyw wędliny, duś 10 minut. Następnie dodaj miód i koncentrat pomidorowy. Karmelizuj danie 2-4 minuty, ciągle mieszając, po czym wlej pomidory i szklankę wody. Duś danie kolejne 10 minut, po czym dopraw leczo do smaku: czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
W ramach urozmaicenia: leczo przełóż do chlebków na żurek, ułóż w blaszce, posyp serem i zapiekaj w 200 stopniach przez 10 minut. Podawaj na gorąco.
Pasta jajeczna z ziołami
- 5 ugotowanych jajek
- 100 g tartego parmezanu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Oraz:
- ogórek
- 3 marchewki
- pomidorki cherry
Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, jeśli są to jajka już w majonezie rozgnieć je widelcem, dodaj starty ser, posiekany szczypiorek i bazylię. Wymieszaj pastę, spróbuj i dopraw: solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem i warzywami pociętymi w słupki.
Słodka zapiekanka z babki lub ciasta drożdżowego
- 650 g wczorajszego ciasta drożdżowego i/lub babki
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 200 ml płynnej śmietanki 30%
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 450 g mrożonych owoców jagodowych
Oraz:
- Lody waniliowe i/lub bita śmietana do podania
Przygotowanie:
Wczorajsze, czerstwe ciasto pokrój w kostkę 3x3 cm po czym przesyp ciasto do dużej miski. W dzbanku wymieszaj mleko, śmietankę, jajka, cynamon i cukier, po czym wylej masę na babkę i odstaw pod przykryciem na noc do lodówki. Jeśli nie masz czasu odstaw mieszankę na 30-40 minut w temp. pokojowej. Ciasto wymieszaj z owocami i przelej je do formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
Gorące ciasto podawaj z lodami i bitą śmietaną.