Pytanie na Śniadanie

POŚWIĄTECZNY RECYKLING W KUCHNI - pasta jajeczna

Drugie życie świątecznych potraw.

Zapiekane leczo z białej kiełbasy 
  • biała kiełbasa  
  • kiełbasa wędzona  
  • 200 g pieczonej szynki 
  • 2 cebule 
  • 4 papryki: 2 czerwone, żółta i zielona 
  • 2 łyżki czerwonej wędzonej papryki 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 puszka pomidorów Pelati 
  • 3 łyżki pasty pomidorowej 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • Liście laurowe 
  • Majeranek 
  • sól, pieprz
dodatkowo: 
  • chlebki do żurku 
  • 125 g tartej mozzarelli 
Przygotowanie:
Kiełbasy i wędliny pokrój w plasterki, a szynkę w kostkę. Paprykę i cebulę pokrój w paseczki lub kostkę. Przesmaż warzywa na oliwie z liściem laurowym i lekko je posól - szybciej zmiękną. Po 5-6 minutach dodaj do warzyw wędliny, duś 10 minut.  Następnie dodaj miód i koncentrat pomidorowy. Karmelizuj danie 2-4 minuty, ciągle mieszając, po czym wlej pomidory i szklankę wody. Duś danie kolejne 10 minut, po czym dopraw leczo do smaku: czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. 
W ramach urozmaicenia: leczo przełóż do chlebków na żurek, ułóż w blaszce, posyp serem i zapiekaj w 200 stopniach przez 10 minut. Podawaj na gorąco. 

Pasta jajeczna z ziołami 
  • 5 ugotowanych jajek 
  • 100 g tartego parmezanu 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka bazylii  
  • 3 łyżki majonezu 
  • sól, pieprz
Oraz: 
  • ogórek 
  • 3 marchewki 
  • pomidorki cherry 
Przygotowanie: 
Jajka zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, jeśli są to jajka już w majonezie rozgnieć je widelcem, dodaj starty ser, posiekany szczypiorek i bazylię. Wymieszaj pastę, spróbuj i dopraw: solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem i warzywami pociętymi w słupki. 

Słodka zapiekanka z babki lub ciasta drożdżowego 
  • 650 g wczorajszego ciasta drożdżowego i/lub babki
  • 5 jajek 
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml płynnej śmietanki 30% 
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 450 g mrożonych owoców jagodowych 
Oraz:
  • Lody waniliowe i/lub bita śmietana do podania 
Przygotowanie: 
Wczorajsze, czerstwe ciasto pokrój w kostkę 3x3 cm po czym przesyp ciasto do dużej miski. W dzbanku wymieszaj mleko, śmietankę, jajka, cynamon i cukier, po czym wylej masę na babkę i odstaw pod przykryciem na noc do lodówki. Jeśli nie masz czasu odstaw mieszankę na 30-40 minut w temp. pokojowej. Ciasto wymieszaj z owocami i przelej je do formy do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.
Gorące ciasto podawaj z lodami i bitą śmietaną. 
Więcej na ten temat