Pytanie na Śniadanie

ŚWIATECZNE PRZEPISY NA WIELKANOCNE JAJKA cz. 4

Jurek Nogal dziś w naszej kuchni przygotował kilka wersji faszerowanych jaj idealnych na świąteczne śniadanie i obiad.

Jaja gotowane
Jaja ugotuj na twardo około 4-5 minut. Jeśli chcesz to po ugotowaniu stłucz lekko skórkę i zalej zimną wodą z sokiem z buraków. Po kilku minutach opłucz i obierz, będą miały wzorek marmurkowy.

Pasty do faszerowania jajek:

Z makrelą
  • Makrela wędzona 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Masło klarowane
  • Jaja 8 szt.
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
Ugotuj jajka połowę na twardo. Posiekaj drobno por i poduś chwilę na maśle, dopraw pieprzem i gałką. Przekrój jajka wyjmij żółtka i wymieszaj z makrelą, dodaj pora. Nafaszeruj jajka pastą.

Z wędzonym łososiem i awokado
  • Łosoś wędzony 200 g
  • Awokado Hass 2 szt.
  • cytryna 1 szt.
  • Dymka
Posiekaj drobno dymkę razem z cebulą. Zgnieć widelcem awokado i skrop sokiem z cytryny. Dodaj porwanego łososia i dymkę, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane jaja przekrój na pół, wyjmij żółtka i nafaszeruj jaja. Żółtka możesz wmieszać do farszu albo zrobić z nich ciasteczka lub spód do mazurka.

Pasta z zielonego groszku
  • Zielony groszek 1 puszka
  • Szalotka 4 szt.
  • Mięta 10 listków
  • Limonka
  • Pieprz, sól
Posiekaj drobno szalotkę i miętę. Z groszku wylej wodę i zmiksuj go na gładką pastę. Dodaj miętę i szalotkę, wymieszaj i dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Jaja faszerowane w cieście
  • Mąka pszenna 250 g
  • Drożdże suszone 1 płaska łyżeczka
  • Sól
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 180 ml
  • Kiełbasa sucha ½ pęta
  • Cebula 1 szt.
  • Jajka 8 szt. Do nafaszerowania wybraną pastą
Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż z posiekaną cebulą. Z reszty składników wyrób ciasto i odstaw przykryte do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zamieszaj i wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posyp smażoną kiełbasą z cebulką. 8 połówek jaj wypełnij farszem i złóż z resztą połówek tak by stanowiły całe jaja. Powciskaj w ciasto w keksówce faszerowane jaja, jedno obok drugiego i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz posmarowane białkiem około 30 minut w 180 stopniach.

Spód do mazurka z żółtek po jajkach faszerowanych
  • Mąka pszenna 250 g
  • masło 20 g
  • jaja 5 szt. (żółtka)
  • wódka cytrynowa 1 łyżeczka
  • cukier puder 40 g
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia szczypta
Żółtka przetrzyj przez sitko lub dokładnie zmiażdż widelcem. Mąkę, masło, cukier wyrabiaj jak na kruche ciasto, dodaj żółtka sól, proszek i wódkę. Wyrób porządnie. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj i wyłóż blachę. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) 8 minut. Do dekoracji mazurka możesz użyć pozostałego farszu.
Lub udekoruj według własnego uznania.

Dodatki na których można ułożyć jaja
  • Kiełki różnych sałat i warzyw
  • Sałaty (rzymska, rukola, endywia)
  • Buraki gotowane
  • Zielony groszek mrożony
  • Szczypior
  • Por
Więcej na ten temat