Babka muślinowa
- 20 żółtek
- 220 g cukru
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
- 110 g ciepłego mleka
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 40 g drożdży świeżych
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę i dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży oraz przesianą mąkę, ubijamy masę przez 10-15 minut. Na koniec wlewamy ostudzone masło, całość ponownie ubijamy 10-15 minut. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość). Foremkę do baby smarujemy masłem, przesypujemy mąką, wlewamy wyrośnięte ciasto do połowy wysokości i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st. i wstawiamy babkę na około 40 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku wypieczone). Lekko przestudzoną babkę należy wyjąć z formy i ostudzić na kratce, a następnie udekorować lukrem lub czekoladą.
Babka piaskowa
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 2 cytryn
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st., ucieramy masło z cukrem i dodajemy jajka. Następnie dodajemy skórkę z cytryn, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki ucieramy. Masę przekładamy do formy nasmarowanej masłem i przesypanej mąką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.