Pytanie na Śniadanie

PROSTE ŚWIĄTECZNE MAZURKI - kajmakowy

Wielkanoc tuż tuż, więc w naszej kuchni Anna Pastuszka-Zańczak i kilka inspiracji na świąteczne mazurki.

Wiosenny Mazurek różany z kolorowymi truskawkami
Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • aromat waniliowy lub esencja wanilliowa
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
Dodatki:
  • powidła z  róży
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie borówek
  • 1 opakowanie malin
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • jajeczka czekoladowe
  • posypki: czekoladowa i drobny różowy maczek
  • orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne, pokrojone w kosteczki masło. Ugnieć je palcami, tak aby powstała kruszonka, po czym dodaj żółtka. Wyrób ciasto, a jeśli masa się nie łączy dodaj odrobinę zimnej wody, po czym owiń ciasto folią i schowaj je na 40 minut do lodówki. Wyjmij ciasto, podziel na dwie kulki jedna powinna być trochę większa. Większą rozwałkuj do rozmariu koła o średnicy 28 cm. Mniejsze koło z ciasta włóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub kaszą manną, po czym posmaruj dżemem i przykryj większą częścią ciasta, zaginając brzegi placka ku górze. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach. Wystudź mazurek i udekoruj: obie czekolady roztapiamy w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną. Posypki przełóż do dwóch osobnych miseczek. Część truskawek ze szypułkami maczaj w czekoladzie ciemnej i różowej posypce lub posiekanych orzechach, resztę w białej i czekoladowym maczku – gdy zastygną otrzymasz przepiękne owocowe dekoracje. Podobnie możesz udekorować jagody. Złóż mazurek – jego wierzch posmaruj dżemem i udekoruj: owocami, jajeczkami i kwiatami.

Mazurek kokosowy z kremem kokosowym i kandyzowaną cytryną
Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
Krem:
  • Puszka mleka kokosowego
  • 150 g syropu klonowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g tartych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub migdałowej
  • Kandyzowane cytryny:
  • 6 cytryn
  • 300 g cukru
Dodatkowo:
  • migdały do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Dodaj schłodzony (twardy) olej kokosowy i skórkę z cytryny po czym szybko zagnieć ciasto i przełóż je do lodówki na 30 minut. Spód mazurka przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie przygotuj krem kokosowy – mleko wymieszaj w garnku z syropem, esencją, wiórkami i migdałami. Następnie gotuj krem aż wiórki zmiękną - ok. 15-20 minut. Gorącą masę wyłóż na wierzch wyjętego z pieca ciasta i odstaw całość do wystudzenia. Cytryny sparz wrzątkiem po czym 3 pokrój w plastry, a z reszty wyciśnij sok. Przelej sok do garnka dodaj cukier i 150 ml wody. Gotuj aż cukier się rozpuści, ok. 5-6 minut, po czym włóż do syropu plastry cytryn i duś je na wolnym ogniu aż staną się szkliste (15-30 minut). Kandyzowane cytryny możesz wykorzystać do dekoracji wielkanocnych.

Mazurek bez pieczenia z kajmakiem i bakaliami
Składniki:
  • 250 g opakowanie kwadratowych wafli tortowych
  • 2 puszki kajmaku
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 słoik gęstych konfitur z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
  • Kandyzowane owoce: skórka z pomarańczy i wiśnie
  • suszone morele
  • migdały bez skórki
  • czekoladowe jajeczka
  • lukrowe pisaki
Przygotowanie:
Masło wyjmij z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem mazurka. Duże wafle ostrym nożem przekrój na pół. Przygotuj masę maślaną: ubij masło na puszysty krem po czym wymieszaj z połową puszki kajmaku. Jeden z wafli połóż na płaskiej desce – posmaruj go kajmakiem, przykryj kolejnym, po czym posmaruj go dżemem, a następny wafel kremem maślany. Powtarzaj czynności 3-4 razy, tak aby na wierzchu mazurka otrzymać warstwę kajmaku.  Udekoruj mazurek kremem maślanym, wyciskając go z rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym rogiem),i bakaliami, a lukrowym mazakiem napisz na wierzchu mazurka.
Więcej na ten temat