Wiosenny Mazurek różany z kolorowymi truskawkami
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- aromat waniliowy lub esencja wanilliowa
- szczypta soli
- 3 żółtka
Dodatki:
- powidła z róży
- 500 g świeżych truskawek
- 1 opakowanie borówek
- 1 opakowanie malin
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 tabliczki ciemnej czekolady
- jajeczka czekoladowe
- posypki: czekoladowa i drobny różowy maczek
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne, pokrojone w kosteczki masło. Ugnieć je palcami, tak aby powstała kruszonka, po czym dodaj żółtka. Wyrób ciasto, a jeśli masa się nie łączy dodaj odrobinę zimnej wody, po czym owiń ciasto folią i schowaj je na 40 minut do lodówki. Wyjmij ciasto, podziel na dwie kulki jedna powinna być trochę większa. Większą rozwałkuj do rozmariu koła o średnicy 28 cm. Mniejsze koło z ciasta włóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub kaszą manną, po czym posmaruj dżemem i przykryj większą częścią ciasta, zaginając brzegi placka ku górze. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach. Wystudź mazurek i udekoruj: obie czekolady roztapiamy w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną. Posypki przełóż do dwóch osobnych miseczek. Część truskawek ze szypułkami maczaj w czekoladzie ciemnej i różowej posypce lub posiekanych orzechach, resztę w białej i czekoladowym maczku – gdy zastygną otrzymasz przepiękne owocowe dekoracje. Podobnie możesz udekorować jagody. Złóż mazurek – jego wierzch posmaruj dżemem i udekoruj: owocami, jajeczkami i kwiatami.
Mazurek kokosowy z kremem kokosowym i kandyzowaną cytryną
Ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 150 g oleju kokosowego
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- Puszka mleka kokosowego
- 150 g syropu klonowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g tartych migdałów
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub migdałowej
- Kandyzowane cytryny:
- 6 cytryn
- 300 g cukru
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Dodaj schłodzony (twardy) olej kokosowy i skórkę z cytryny po czym szybko zagnieć ciasto i przełóż je do lodówki na 30 minut. Spód mazurka przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie przygotuj krem kokosowy – mleko wymieszaj w garnku z syropem, esencją, wiórkami i migdałami. Następnie gotuj krem aż wiórki zmiękną - ok. 15-20 minut. Gorącą masę wyłóż na wierzch wyjętego z pieca ciasta i odstaw całość do wystudzenia. Cytryny sparz wrzątkiem po czym 3 pokrój w plastry, a z reszty wyciśnij sok. Przelej sok do garnka dodaj cukier i 150 ml wody. Gotuj aż cukier się rozpuści, ok. 5-6 minut, po czym włóż do syropu plastry cytryn i duś je na wolnym ogniu aż staną się szkliste (15-30 minut). Kandyzowane cytryny możesz wykorzystać do dekoracji wielkanocnych.