Pytanie na Śniadanie

Sałatki na wiosnę i na Święta - sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa
Składniki na 12 osób:
  • kukurydza gold 340g
  • groszek zielony 400g
  • ogórki luksusowe konserwowe 900g (połowa wejdzie do przepisu)
  • 8 jajek
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 włoszczyzny
  • 50 ml octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 500 ml oleju rzepakowego rafinowanego
  • mała natka pietruszki
Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do osolonej, ale wrzącej wody. Chcemy szybko gotować i zamknąć smak w warzywach. Nie wkładamy warzyw do zimnej wody, bo oddadzą smak do wywaru. Po 5 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż najgrubsze marchewki będą miękkie. Seler trzeba wyjąć jako pierwszy, bo będzie miękki najszybciej, później pietruszkę a na końcu marchew. Warzywa studzimy, tniemy w równą kostkę wielkości ziarenek groszku i kukurydzy. Gotujemy 4 jajka na twardo, obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Lekko skropcie je octem aby nie ciemniały. Wybieramy 4 ogórki i kroimy je w podobną kostkę. Ugotowane warzywa mieszamy z groszkiem i kukurydzą, dodajemy jabłka, ogórki i/lub pokrojone w kostkę jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce wbijamy 4 żółtka, łączymy je z odrobiną octu i musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i powoli zaczynamy dodawać olej. Mieszamy równomiernie aby uzyskać jasny i puszysty majonez. Sprawdzamy kwaśność i słoność. Dodajemy do sałatki i wykładamy. Dekorujemy natką pietruszki

Insalata Rusa, czyli sałatka rosyjska po hiszpańsku
Składniki na 12 osób:
  • kukurydza gold 340g
  • groszek zielony 400g
  • cieciorka 400g
  • soczewica zielona 400g
  • 4 jajka 
  • 2 włoszczyzny
  • 50 octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • sól
  • 500 ml oleju rzepakowego rafinowanego
  • 500 g paluszków krabowych surimi
Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do osolonej, ale wrzącej wody. Chcemy szybko gotować i zamknąć smak w warzywach. Nie wkładamy warzyw do zimnej wody, bo oddadzą smak do wywaru. Po 5 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż najgrubsze marchewki będą miękkie. Seler trzeba wyjąć jako pierwszy, bo będzie miękki najszybciej, później pietruszkę a na końcu marchew. Warzywa studzimy, tniemy w równą kostkę wielkości ziarenek groszku i kukurydzy. Ugotowane warzywa mieszamy z groszkiem i kukurydzą, dodajemy cieciorkę i soczewicę. Kroimy paluszki krabowe w podobną kostkę i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce wbijamy 4 żółtka, łączymy je z odrobiną octu i pieprzem cayenne, doprawiamy solą. Mieszamy i powoli zaczynamy dodawać olej. Mieszamy równomiernie aby uzyskać jasny i puszysty majonez. Sprawdzamy kwaśność i słoność. Dodajemy do sałatki, mieszamy i wykładamy 
Kolorowa sałatka "wielopoziomowa"
Składniki na 12 osób:
  • kukurydza gold 340g
  • groszek zielony 400g
  • buraczki wiórki 510 g
  • cieciorka 400g
  • soczewica zielona 400g
  • fasola czerwona 400g
  • fasola czarna 400g
  • seler paski 345g
  • 50 ml octu winnego
  • 200 ml oliwy z oliwek sansa (drugiego tłoczenia)
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 cytryny
  • 1 paczka rukoli
Przepis: Wszystkie warzywa apertyzowane odsącz, opłucz i rozłóż osobno do miseczek. W oddzielnej misce połącz sok z dwóch cytryn, odrobinę cukru, soli i pieprzu z octem winnym. Całość zamieszaj i zacznij dodawać oliwę z oliwek tak aby uzyskać przeźroczysty dressing cytrynowy. Polej nim każde z warzyw w miseczkach. Weź dużą szklaną misę i ułóż warzywa warstwami przekładając każdą z nich rukolą.
Więcej na ten temat