Klasyczna sałatka jarzynowa
Składniki na 12 osób:
- kukurydza gold 340g
- groszek zielony 400g
- ogórki luksusowe konserwowe 900g (połowa wejdzie do przepisu)
- 8 jajek
- 2 kwaśne jabłka
- 2 włoszczyzny
- 50 ml octu winnego jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- 500 ml oleju rzepakowego rafinowanego
- mała natka pietruszki
Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do osolonej, ale wrzącej wody. Chcemy szybko gotować i zamknąć smak w warzywach. Nie wkładamy warzyw do zimnej wody, bo oddadzą smak do wywaru. Po 5 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż najgrubsze marchewki będą miękkie. Seler trzeba wyjąć jako pierwszy, bo będzie miękki najszybciej, później pietruszkę a na końcu marchew. Warzywa studzimy, tniemy w równą kostkę wielkości ziarenek groszku i kukurydzy. Gotujemy 4 jajka na twardo, obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Lekko skropcie je octem aby nie ciemniały. Wybieramy 4 ogórki i kroimy je w podobną kostkę. Ugotowane warzywa mieszamy z groszkiem i kukurydzą, dodajemy jabłka, ogórki i/lub pokrojone w kostkę jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce wbijamy 4 żółtka, łączymy je z odrobiną octu i musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i powoli zaczynamy dodawać olej. Mieszamy równomiernie aby uzyskać jasny i puszysty majonez. Sprawdzamy kwaśność i słoność. Dodajemy do sałatki i wykładamy. Dekorujemy natką pietruszki
Insalata Rusa, czyli sałatka rosyjska po hiszpańsku
Składniki na 12 osób:
- kukurydza gold 340g
- groszek zielony 400g
- cieciorka 400g
- soczewica zielona 400g
- 4 jajka
- 2 włoszczyzny
- 50 octu winnego jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- sól
- 500 ml oleju rzepakowego rafinowanego
- 500 g paluszków krabowych surimi
Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do osolonej, ale wrzącej wody. Chcemy szybko gotować i zamknąć smak w warzywach. Nie wkładamy warzyw do zimnej wody, bo oddadzą smak do wywaru. Po 5 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż najgrubsze marchewki będą miękkie. Seler trzeba wyjąć jako pierwszy, bo będzie miękki najszybciej, później pietruszkę a na końcu marchew. Warzywa studzimy, tniemy w równą kostkę wielkości ziarenek groszku i kukurydzy. Ugotowane warzywa mieszamy z groszkiem i kukurydzą, dodajemy cieciorkę i soczewicę. Kroimy paluszki krabowe w podobną kostkę i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. W oddzielnej misce wbijamy 4 żółtka, łączymy je z odrobiną octu i pieprzem cayenne, doprawiamy solą. Mieszamy i powoli zaczynamy dodawać olej. Mieszamy równomiernie aby uzyskać jasny i puszysty majonez. Sprawdzamy kwaśność i słoność. Dodajemy do sałatki, mieszamy i wykładamy