Pytanie na Śniadanie

DIETA NA WIOSENNE PRZESILENIE

Dieta na wiosenne przesilenie. Z powodu zmian pór roku cierpi nawet co piąta osoba. Dobrze skomponowana dieta pomoże przetrwać wiosenne przesilenie! Radzimy, co jeść, gdy dopada nas wiosenne zmęczenie i senność, gdy wypadają włosy, łamią się paznokcie, a cera jest poszarzała. Choć przesilenie wiosenne nie jest oficjalną jednostką chorobową, z jego powodu cierpi wiele osób, przede wszystkim: meteopaci, alergicy, ludzie o słabej odporności, przewlekle zmęczeni, zestresowani, przepracowani. Na szczęście jest na to sposób: dieta, która powinna obfitować w bogate w cynk ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze oraz specjalnie dobrane warzywa i owoce. Wzmocnieniu odporności sprzyjają bogate w witaminy A, C i E: marchew, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka, cytrusy, porzeczki i truskawki (mrożone). Pietruszka i kiełki dostarczą witamin z grupy B, A, C, E oraz składników mineralnych: cynku, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pogryzając pestki dyni i słonecznika, orzechy i gorzką czekoladę dostarczysz organizmowi magnez, który skutecznie pomaga zwalczyć stres.

Więcej na ten temat