Pytanie na Śniadanie

Pieprzna kuchnia - stek w pieprzowym sosie

Każdy z nas używa czarnego pieprzu. Dziś razem z Kubą Steuermarkiem udowadniamy, że w żadnej kuchni nie może go zabraknąć

Marynowane w pieprzu i ziołach carpaccio z polędwicy wołowej
  • 5 kg polędwicy wołowej
  • paczka rukoli
  • oliwa z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • 2 opakowania pieprzu w ziarnach Kamis
  • 1 opakowanie ziaren ziela angielskiego Kamis
  • 1 opakowanie jałowca w ziarnach Kamis
  • 1 opakowanie kolendry w ziarnach Kamis
  • 1 młynek soli morskiej Kamis
  • 1 cytryna
Polędwicę oczyść z błon, skrop oliwą i nasmaruj. W moździerzu rozgnieć pieprz, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę, wymieszaj i rozsyp na drewnianej desce. Obtocz polędwicę w pieprzu i ziołach i zawiń ciasno w folię spożywczą. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Na talerzu ułóż rukolę, skrop oliwą. Polędwicę pokrój tak cienko jak tylko jest to możliwe. Rozłóż ją na rukoli. Używając obieraczki do warzyw „zestrugaj” paski parmezanu. Posól solą z młynka, zetrzyj odrobinę skórki cytryny.
  
Spaghetti Carbonara z czarnym, młynkowanym pieprzem
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 6 żółtek jajek
  • 50 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g surowego i wędzonego boczku
  • 100 g zimnego masła 
  • 50 g parmezanu w kawałku
  • 1 młynek pieprzu czarnego Kamis
  • 1 młynek soli morskiej Kamis
Ugotuj makaron. Na ciepłej patelni stop pocięty w kostkę boczek, dodaj pocięty czosnek i smaż krótko. Wlej wino i szybko odparuj. Makaron wrzuć na patelnię i dodaj zimne masło. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj roztrzepane żółtka jajek. Uważaj, aby nie przegrzać sosu ,bo żółtka się zetną. Wyłóż na talerz i zetrzyj dużą ilość parmezanu, a następnie czarnego pieprzu z młynka.
  
Klasyczny stek z sosem pieprzowym
  • 2 steki wołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie gałązki rozmarynu
  • 1 szalotka
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 młynek soli morskiej Kamis
  • 1 młynek pieprzu czarnego Kamis
  • 2 opakowania pieprzu w ziarnach Kamis
  • 100 g zimnego masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
Steki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Weź dwie duże patelnie i rozgrzej je bardzo mocno. Steki natrzyj olejem i oprósz solą i pieprzem z młynków. Połóż je na jednej z patelni i zacznij smażyć z jednej strony. Na drugą patelnię wsyp ziarna pieprzu czarnego i praż je około 2 minut, wrzuć pociętą szalotkę, zimne masło, kremówkę. Zdejmij z ognia.  Pod koniec smażenia steków wrzuć zimne masło, dodaj zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Odłóż je do odpoczęcia na około 6 minut. Tnij w grube plastry, polewaj sosem z ziaren czarnego pieprzu
Więcej na ten temat