Pytanie na Śniadanie

STREET FOOD – SZYBKIE I PROSTE DANIA - kurze skrzydełka

Street food – szybkie i proste dania uliczne w wersji Tomka Jakubiaka.

Kurze skrzydło razy dwa…
  • Skrzydełka 20szt
  • Olej do smażenia 4l
Na ostro:
  • Masło 2 duże łyżki
  • Tabasco kieliszek
  • Ocet spirytusowy 2 łyżki
  • Cebula łyżka posiekanej
  • Czosnek 1 ząbek
  • Śmietana 12% szklanka
  • Ser pleśniowy zagrodowy kawałek
  • Szczypiorek łyżka posiekanego
  • Ogórek świeży łyżka posiekanego
  • Ocet winny biały łyżka
Na słodko:
  • Szalotka cebula 2 łyżki posiekanej
  • Czosnek ząbek
  • Miód 3 duże łyżki
  • Sok z cytryny kieliszek
  • Marchewka około 5cm
  • Suszona śliwka 4szt
  • Ocet winny jasny do smaku
  • Sok z pomarańczy pół szklanki
  • Masło łyżka
Do obu przepisów skrzydełka po chrząstkach podziel na 3 z czego lotki wyrzuć a pozostałe części obsmaż na złoto.
Na ostro: wszystkie składniki od masła po czosnek wrzuć do rondelka i duś około 5min po czym zmiksuj na jednolitą masę i wlej do miski. Wrzuć skrzydełka i mieszaj aż sos dokładnie je pokryje. Śmietanę natomiast wraz z serem i octem zmiksuj na dip i dodaj drobno pokrojony szczypiorek i ogórka. Na słodko: czosnek, szalotkę oraz marchewkę podduś w maśle i dodaj pozostałe składniki sosu. Gdy się zagotują zmiksuj na jednolity sos i podobnie jak w poprzednim przypadku obtocz w nim skrzydełka

Skwaszona kura w bagietce
  • Kurczak zagrodowy 1szt
  • Cytryna 6szt
  • Dżem morelowy słoik mały
  • Tymianek świeży garść
  • Czosnek 5 ząbków
  • Cebula 2szt
  • Jabłko 2szt
  • Sól / pieprz
  • Skórka z 3 cytryn
  • Worek do pieczenia
  • Masło
  • Bagietka
  • Majonez 4 łyżki
  • Tabasco lub inny ulubiony ostry sos
  • Ogórek świeży 1szt długi
Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Nasmaruj dżemem wymieszanym z sokiem z cytryny, startym czosnkiem, skórką i tymiankiem. Cebulę i jabłka pokrój i włóż w środek kurka. Całość wsadź do worka dokładnie zamknij i piecz około 1,5h w 160 stopniach aż kurczak się zarumieni. Po upieczeniu obierz go z kości a mięso posiekaj z farszem i masłem. Wrzuć do soków z pieczenia i wymieszaj aby kurczak był mokry. Majonez wymieszaj z ostry sosem i posmaruj przekrojoną w poprzek bagietkę. Dodaj pokrojonego w zapałki ogórka i mięso z kurczaka.

Warszawska kanapka z wołowymi flakami
  • Flaki wołowe obgotowane 500gr
  • Pomidory krojone w puszce 2 puszki
  • Cebula czerwona 1szt
  • Majeranek łyżka
  • Pieprz kajeński łyżka
  • Gałka muszkatołowa łyżka
  • Kminek rzymski łyżka
  • Natka pietruszki 2 pęczki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Oliwa kieliszek
  • Sól gruba
  • Kajzerka 4szt
Flaki obgotuj raz jeszcze i odcedź. Cebulę pokrój w piórka przesmaż, dodaj przyprawy i pomidory. Chwilę duś aż woda z pomidorów odparuje i dodaj flaki. Wymieszaj. Natkę drobno posiekaj i wymieszaj z sokiem i oliwą. Kajzerkę przekrój lekko zamocz w sosie i przesmaż na suchej patelni. Posmaruj usmażoną natką i połóż flaczki. Przykryj i smacznego
Więcej na ten temat