Kurze skrzydło razy dwa…
- Skrzydełka 20szt
- Olej do smażenia 4l
Na ostro:
- Masło 2 duże łyżki
- Tabasco kieliszek
- Ocet spirytusowy 2 łyżki
- Cebula łyżka posiekanej
- Czosnek 1 ząbek
- Śmietana 12% szklanka
- Ser pleśniowy zagrodowy kawałek
- Szczypiorek łyżka posiekanego
- Ogórek świeży łyżka posiekanego
- Ocet winny biały łyżka
Na słodko:
- Szalotka cebula 2 łyżki posiekanej
- Czosnek ząbek
- Miód 3 duże łyżki
- Sok z cytryny kieliszek
- Marchewka około 5cm
- Suszona śliwka 4szt
- Ocet winny jasny do smaku
- Sok z pomarańczy pół szklanki
- Masło łyżka
Do obu przepisów skrzydełka po chrząstkach podziel na 3 z czego lotki wyrzuć a pozostałe części obsmaż na złoto.
Na ostro: wszystkie składniki od masła po czosnek wrzuć do rondelka i duś około 5min po czym zmiksuj na jednolitą masę i wlej do miski. Wrzuć skrzydełka i mieszaj aż sos dokładnie je pokryje. Śmietanę natomiast wraz z serem i octem zmiksuj na dip i dodaj drobno pokrojony szczypiorek i ogórka. Na słodko: czosnek, szalotkę oraz marchewkę podduś w maśle i dodaj pozostałe składniki sosu. Gdy się zagotują zmiksuj na jednolity sos i podobnie jak w poprzednim przypadku obtocz w nim skrzydełka
Skwaszona kura w bagietce
- Kurczak zagrodowy 1szt
- Cytryna 6szt
- Dżem morelowy słoik mały
- Tymianek świeży garść
- Czosnek 5 ząbków
- Cebula 2szt
- Jabłko 2szt
- Sól / pieprz
- Skórka z 3 cytryn
- Worek do pieczenia
- Masło
- Bagietka
- Majonez 4 łyżki
- Tabasco lub inny ulubiony ostry sos
- Ogórek świeży 1szt długi
Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Nasmaruj dżemem wymieszanym z sokiem z cytryny, startym czosnkiem, skórką i tymiankiem. Cebulę i jabłka pokrój i włóż w środek kurka. Całość wsadź do worka dokładnie zamknij i piecz około 1,5h w 160 stopniach aż kurczak się zarumieni. Po upieczeniu obierz go z kości a mięso posiekaj z farszem i masłem. Wrzuć do soków z pieczenia i wymieszaj aby kurczak był mokry. Majonez wymieszaj z ostry sosem i posmaruj przekrojoną w poprzek bagietkę. Dodaj pokrojonego w zapałki ogórka i mięso z kurczaka.
Warszawska kanapka z wołowymi flakami
- Flaki wołowe obgotowane 500gr
- Pomidory krojone w puszce 2 puszki
- Cebula czerwona 1szt
- Majeranek łyżka
- Pieprz kajeński łyżka
- Gałka muszkatołowa łyżka
- Kminek rzymski łyżka
- Natka pietruszki 2 pęczki
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Oliwa kieliszek
- Sól gruba
- Kajzerka 4szt
Flaki obgotuj raz jeszcze i odcedź. Cebulę pokrój w piórka przesmaż, dodaj przyprawy i pomidory. Chwilę duś aż woda z pomidorów odparuje i dodaj flaki. Wymieszaj. Natkę drobno posiekaj i wymieszaj z sokiem i oliwą. Kajzerkę przekrój lekko zamocz w sosie i przesmaż na suchej patelni. Posmaruj usmażoną natką i połóż flaczki. Przykryj i smacznego