Pytanie na Śniadanie

KOLOROWE I POŻYWNE ŚNIADANIA

Niebanalne śniadania Jarosława Uścińskiego.

Bułka faszerowana jajkiem z serem
  • kajzerka lub grahamka
  • jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 50 g masła 
  • 100 g białego sera
  • 2 plastry szynki
  • papryka czerwona
Bułkę rozciąć i wydrążyć środek  palcami. Wnętrze bułeczki smarujemy (dolną część masłem ze szczypiorkiem, górną twarożkiem). Wybijamy jajo do każdej bułki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy ok. 6-8 minut aż jajo się zetnie, a szynka i twarożek na obydwu połówkach zezłoci. Składamy kanapkę i podajemy.

Omlet Szarloty 
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 100 g jogurtu gęstego
  • Sól
  • Miód
  • Cynamon 
Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Na patelnię nakładamy masło i jabłka. Lekko obsmażamy i dodajemy miód. Karmelizujemy ok. minuty. Na przetartą patelnię nakładamy masło i wylewamy masę z ubitych jaj, jogurtu i mąki. Rozkładamy losowo cząstki karmelizowanych jabłek. Nakrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy. Świetnie smakuje z jogurtem i cynamonem. 

Cocktail sałatkowy fit
  • 300 g jarmużu 
  • 2 mango
  • Sok z jabłek 
  •  3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 lyżka młodego jęczmienia
  • Miód
Do kielicha blendera wkładamy: sok z jabłka, liście jarmużu (bez łyka), mango, płatki, miód i przyprawy. Można zaostrzyć smak coctailu papryczką, cynamonem lub gałką muszkatołową. Na koniec dodać lekko zaparzone siemię lniane. 

100 %  parówka curry
  • 600 g mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżka curry w paście (żółte)
  • razowy chleb
  • Masło
Mięso drobiowe dokładnie blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania: np. ziarnami kolendry, solą i pieprzem lub pasta curry. Formujemy zgrabne kiełbaski, zawijając je jednocześnie w folię plastikową i wkładamy do wrzącej wody. Po kilku minutach otrzymamy prawdziwą, dobrą parówkę.
Więcej na ten temat