Bułka faszerowana jajkiem z serem
- kajzerka lub grahamka
- jajko
- pęczek szczypiorku
- 50 g masła
- 100 g białego sera
- 2 plastry szynki
- papryka czerwona
Bułkę rozciąć i wydrążyć środek palcami. Wnętrze bułeczki smarujemy (dolną część masłem ze szczypiorkiem, górną twarożkiem). Wybijamy jajo do każdej bułki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy ok. 6-8 minut aż jajo się zetnie, a szynka i twarożek na obydwu połówkach zezłoci. Składamy kanapkę i podajemy.
Omlet Szarloty
- 2 jabłka
- 1 łyżka płatków owsianych
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g jogurtu gęstego
- Sól
- Miód
- Cynamon
Jabłko obieramy i kroimy w cząstki. Na patelnię nakładamy masło i jabłka. Lekko obsmażamy i dodajemy miód. Karmelizujemy ok. minuty. Na przetartą patelnię nakładamy masło i wylewamy masę z ubitych jaj, jogurtu i mąki. Rozkładamy losowo cząstki karmelizowanych jabłek. Nakrywamy pokrywką i na wolnym ogniu smażymy. Świetnie smakuje z jogurtem i cynamonem.
Cocktail sałatkowy fit
- 300 g jarmużu
- 2 mango
- Sok z jabłek
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 lyżka młodego jęczmienia
- Miód
Do kielicha blendera wkładamy: sok z jabłka, liście jarmużu (bez łyka), mango, płatki, miód i przyprawy. Można zaostrzyć smak coctailu papryczką, cynamonem lub gałką muszkatołową. Na koniec dodać lekko zaparzone siemię lniane.
100 % parówka curry
- 600 g mięsa z piersi indyka
- 1 łyżka curry w paście (żółte)
- razowy chleb
- Masło
Mięso drobiowe dokładnie blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania: np. ziarnami kolendry, solą i pieprzem lub pasta curry. Formujemy zgrabne kiełbaski, zawijając je jednocześnie w folię plastikową i wkładamy do wrzącej wody. Po kilku minutach otrzymamy prawdziwą, dobrą parówkę.