Pytanie na Śniadanie

SMAKOŁYKI KUCHNI MIESZCZAŃSKIEJ

Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. W kuchni PnŚ dziś specjały kuchni mieszczańskiej z kaszą jaglaną w roli głównej.

Ziemniaki z mięsem wieprzowym, zapiekane w liściach kapusty.
Składniki:
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule 
  • Szczypiorek
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 150 g startego sera Gouda 
Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać, pokroić w grubą kostkę, opiec w piekarniku lub podsmażając na patelni z cebulą i solą. Mięso upiec tak jak na pieczeń, pokroić w grubą kostkę. Przestudzone składniki wymieszać i dodać wymieszane jajka ze śmietanką i żółtym serem. Kapustę należy dokładnie umyć i sparzyć jak na gołąbki. Po rozebraniu kapusty wyciąć  głąby a grubsze liście można rozbić. Układać na okrągłej formie do tarty (średnica 28 cm) tak by przypominała kwiat. Część liścia od strony łodygi od środka formy, należy ułożyć dwie warstwy nakładających się na siebie liści. Do tak przygotowanych liści nałożyć część przygotowanych ziemniaków z pokrojonym mięsem, równomiernie rozkładając. Zachylić pierwszą warstwę liści, tak by przykryły wszystkie ziemniaki. Na liście nałożyć drugą część ziemniaków i przykryć drugą warstwą liści. Całość posmarować masłem. 
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy ok.45 minut. Gdy liście się zarumienią nasze danie jest gotowe.
Kasza jaglana z pieczonymi burakami, zapiekana w liściach jarmużu
Składniki:
  • 12-15 średniej wielkości liści jarmużu 
  • 300 gram kaszy jaglanej 
  • 350 ml wody 
  • 300 ml mleka (1 ½ kubka)
  • łyżeczka soli
  • garść pietruszki 
  • garść koperku
  • 100 g sera Feta
  • 2 pieczone buraki
  • sól, pieprz czarny, 
  • pieprz biały, 
  • pieprz Cayenne 
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna mała cebulka
  • czarne oliwki
  • 300 dag boczku
  • 200 dag podwędzanej kiełbasy
  • 3 jajka, 150 ml śmietanki 18%
  • 150 g utartego sera żółtego
Przygotowanie:
Liście
Liście jarmużu należy dokładnie umyć  pod bieżącą wodą. Umyte liście blanszować przez kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie z solą i cukrem. W trakcie blanszowania liście powinny uzyskać  odpowiednią miękkość  ułatwiającą ich formowanie oraz intensywny zielony kolor. Liście rozłożyć na cedzaku by ociekły z nadmiaru wody. Trzeba pamiętać żeby liście były dokładnie rozłożone i nie posklejane. Z tak przygotowanych liści trzeba wyciąć grube twarde łodygi wzdłuż całego liścia.
Farsz
Kaszę jaglaną ugotować w całym przygotowanym mleku i wodzie, z łyżeczką soli do miękkości. Ser feta pokroić na średniej wielkości kostkę, buraki, czosnek i cebulę utrzeć na tarce z małymi oczkami, pokroić pietruszkę i koperek. Boczek pokroić w słupki lub kostkę podsmażyć na patelni dodając kolejno pokrojoną kiełbaskę i cebulę, ostudzić i dodać do reszty.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Całość przyprawić solą, pieprzem czarnym, białym i Cayenne według własnego uznania. Do takiej mieszanki dodać 3 roztrzepane jajka ze śmietaną i utartym żółtym serem.
Wykonanie
Liście jarmużu układać na okrągłej formie do tarty (średnica 28 cm) tak by przypominała kwiat. Część liścia od strony łodygi od środka formy, należy ułożyć dwie warstwy nakładających się na siebie liści. Do tak przygotowanych liści nałożyć część przygotowanego farszu równomiernie go rozkładając. Zachylić pierwszą warstwę liści, tak by przykryły cały farsz. Na liście nałożyć drugą część farszu przykryć drugą warstwą liści. Całość posmarować masłem. 
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy ok. 35 minut. Gdy liście się zarumienią nasze danie jest gotowe.

Więcej na ten temat