Pytanie na Śniadanie

ENERGETYCZNY OBIAD GOSI MOLSKIEJ - kalafior piezony

KALAFIOR PIECZONY Z DRESSINGIEM MUSZTARDOWYM
  • 1 kalafior
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy miodowej Kamis 
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej 
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • cytryna
Kalafiora podzielić na różyczki. Jogurt wymieszać z przyprawami, z solą czosnkiem i musztardą. Dressingiem dokładnie natrzeć różyczki kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Kalafiora podawać posypanego drobno posiekana natką, wymieszaną ze skórką otartą z cytryny.

GRATIN ZIEMNIACZANY
  • 8 sporych ziemniaków sałatkowych
  • 650ml śmietany 30%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z musztardą, roztartym z solą czosnkiem gałką i tymiankiem. W brytfance układać warstwami plastry ziemniaków - każdą warstwę solidnie popieprzyć, delikatnie posolić i zalewać masą śmietanową. Na górnej warstwie ułożyć strużki masła. Brytfankę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę aż ziemniaki będą idealnie miękkie. 

WOŁOWE MIELONE Z PIEKARNIKA I EKSPRESOWA SAŁATKA Z KISZONYCH
  • 400g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cząbru suszonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa, orzechy i musztardę wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Formować zgrabne kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. 
Ogórki pokroić w plastry. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i chilli i takim dressingiem polać ogórki.
Więcej na ten temat