KALAFIOR PIECZONY Z DRESSINGIEM MUSZTARDOWYM
- 1 kalafior
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy miodowej Kamis
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- cytryna
Kalafiora podzielić na różyczki. Jogurt wymieszać z przyprawami, z solą czosnkiem i musztardą. Dressingiem dokładnie natrzeć różyczki kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Kalafiora podawać posypanego drobno posiekana natką, wymieszaną ze skórką otartą z cytryny.
GRATIN ZIEMNIACZANY
- 8 sporych ziemniaków sałatkowych
- 650ml śmietany 30%
- 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z musztardą, roztartym z solą czosnkiem gałką i tymiankiem. W brytfance układać warstwami plastry ziemniaków - każdą warstwę solidnie popieprzyć, delikatnie posolić i zalewać masą śmietanową. Na górnej warstwie ułożyć strużki masła. Brytfankę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę aż ziemniaki będą idealnie miękkie.
WOŁOWE MIELONE Z PIEKARNIKA I EKSPRESOWA SAŁATKA Z KISZONYCH
- 400g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cząbru suszonego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- pół pęczka natki
- 6 ogórków kiszonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa, orzechy i musztardę wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Formować zgrabne kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Ogórki pokroić w plastry. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i chilli i takim dressingiem polać ogórki.