Grzanki z kremem fasolowym i wołowiną
- 500g udźca wołowego
- 50ml oleju
- Sól
Mięso kroimy w cienkie plastry następnie każdy plaster w podłużne płatki, mieszamy z solą i olejem. Smażymy na suchej rozgrzane patelnie w trzech turach po 3 min
- 1 bułka pryska
- 2 puszki fasoli (CZERWONA)
- 1 strączek chilli
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 pęczek posiekanej kolendry kolendry
- 1/2 posiekanej cebuli
Fasolę odcedzamy i miksujemy z keczupem i sosem sojowym następnie dodajemy wszystkie posiekane składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na 30 min. Bułkę kroimy smarujemy delikatnie olejem i zapiekamy w 200st do zrumienienia smarujemy pastą i nakładamy porcję mięsa dekorujemy siekaną kolendrą.
Pasztet z soczewicy z sosem na bazie jogurtu
- 2 puszki soczewicy
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- Masło 100g
- 4 ząbki czosnku
Po łyżeczce:
- Chilli mielone
- Czarnuszka
- 2 op. pumperniklu
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę wielkości kciuka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy przyprawy i prażymy 1 min następnie dodajemy warzywa i dusimy około 20 min, dodajemy soczewicę, dusimy kolejne 10 min i miksujemy na gładką masę.jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy, żółtka mieszamy z lekko przestudzoną masą i podbijamy białkami całą masę przekładamy do brytwanki i pieczemy w 185 st 1 godz.
Podajemy z pumperniklem i sosem na bazie jogurtu
Hummus Awarma
- 3 puszki cieciorki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 suszone podgrzybki
- 3 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego z łopatki wołowej
- 2 czerwone cebule
- 1 strączek chilli
- 1/4 szk oleju rzepakowego
- 3 chlebki pita lub placki tortilli
Cieciorkę cedzimy i przelewamy zimną wodą. Czosnek smażymy z startym suszonym podgrzybkiem na oleju 2-3 min następnie dodajemy do cieciorki i miksujemy na gładką masę. Mięso mielone drobno siekamy, cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię na 1 min następnie dodajemy mięso i nie mieszając dodaję 4-5 łyżek oleju dodajemy chilli i mieszamy raz po czym znów zostawiamy mięso i nie ruszamy po 2-3 min kolejny raz mieszamy, doprawiamy solą i skrapiamy octem winnym i dodajemy szczyptę cukru i powtarzany czynność mieszania w tym cyklu 2-3 razy aż mięso ładnie się zasmaży. Gotową pastę wykładamy na talerz i robimy wgłębienie w które wykładamy wysmażone mięso. Podajemy z grzankami lub pitą.