Pytanie na Śniadanie

W KUCHNI Z MAGDĄ STECZKOWSKĄ - PASZTET Z SOCZEWICY

Grzanki z kremem fasolowym i wołowiną
  • 500g udźca wołowego
  • 50ml oleju
  • Sól
Mięso kroimy w cienkie plastry następnie każdy plaster w podłużne płatki, mieszamy z solą i olejem. Smażymy na suchej rozgrzane patelnie w trzech turach po 3 min
  • 1 bułka pryska
  • 2 puszki fasoli (CZERWONA)
  • 1 strączek chilli
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek posiekanej kolendry kolendry
  • 1/2 posiekanej cebuli
Fasolę odcedzamy i miksujemy z keczupem i sosem sojowym następnie dodajemy wszystkie posiekane składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na 30 min. Bułkę kroimy smarujemy delikatnie olejem i zapiekamy w 200st do zrumienienia smarujemy pastą i nakładamy porcję mięsa dekorujemy siekaną kolendrą.

Pasztet z soczewicy z sosem na bazie jogurtu
  • 2 puszki soczewicy
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • Masło 100g
  • 4 ząbki czosnku
Po łyżeczce:
  • Chilli mielone
  • Czarnuszka
  • 2 op. pumperniklu
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę wielkości kciuka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy przyprawy i prażymy 1 min następnie dodajemy warzywa i dusimy około 20 min, dodajemy soczewicę, dusimy kolejne 10 min i miksujemy na gładką masę.jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy, żółtka mieszamy z lekko przestudzoną masą i podbijamy białkami całą masę przekładamy do brytwanki i pieczemy w 185 st 1 godz.
Podajemy z pumperniklem i sosem na bazie jogurtu

Hummus Awarma
  • 3 puszki cieciorki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 suszone podgrzybki
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wołowej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 strączek chilli
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 3 chlebki pita lub placki tortilli
Cieciorkę cedzimy i przelewamy zimną wodą. Czosnek smażymy z startym suszonym podgrzybkiem na oleju 2-3 min następnie dodajemy do cieciorki i miksujemy na gładką masę. Mięso mielone drobno siekamy, cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię na 1 min następnie dodajemy mięso i nie mieszając dodaję 4-5 łyżek oleju dodajemy chilli i mieszamy raz po czym znów zostawiamy mięso i nie ruszamy po 2-3 min kolejny raz mieszamy, doprawiamy solą i skrapiamy octem winnym i dodajemy szczyptę cukru i powtarzany czynność mieszania w tym cyklu   2-3 razy aż mięso ładnie się zasmaży. Gotową pastę wykładamy na talerz i robimy wgłębienie w które wykładamy wysmażone   mięso. Podajemy z grzankami lub pitą.
Więcej na ten temat