Pytanie na Śniadanie

KASZA MANNA W NOWEJ ODSŁONIE - mus czekoladowy

Bułeczki z kaszy manny z kisielem jagodowym
bułeczki:
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki błyskawicznej kaszy manny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki maślanki lub kwaśnej śmietany
  • 100 g brązowego cukru
  • 10 g cukru z wanilią lub aromatu waniliowego
sos jagodowy:
  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 100 g miodu lub brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sok z 1/2 cytryny
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
Mąkę połącz z kaszą, sodą i proszkiem. W miseczce wymieszaj jajka z maślanką i cukrami. Zimne masło pokrój w kosteczki i wymieszaj palcami z masłem, gdy ciasto zacznie się łączyć dolewaj mokre składniki. Zagnieć szybko ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta formuj okrągłe bułeczki lub uformuj je w duże, płaskie koło, które potniesz jak tort - otrzymasz trójkątne bułeczki. Rozłóż je w odstępach na blaszce i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut, wszystko zależy od mocy Twojego piekarnika. W międzyczasie przygotuj kisiel jagodowy. Zamrożone owoce przełóż do garnka, dolej sok i zasyp cukrem (zalej miodem). Smaż je aż pojawi się owocowy sos - ok. 5-8 minut. Gdy zaczną się rozpadać, wymieszaj mąkę z 1/3 szklanki wody i wlej do owoców. Gotuj kisiel kolejne 2-3 minuty, odstaw. Podawaj gorące bułeczki z ciepłym kisielem.

Kasza manna z duszonym szpinakiem
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 5-6 łyżek klasycznej kaszy manny
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 250 g szpinaku baby
  • 100 g gorgonzoli
  • garść listków świeżej bazylii
  • 250 g pieczarek
  • 150 g pomidorków cherry
  • ewentualnie szynka parmeńska lub wędzona
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na gęsto na mleku, wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj do garnka tarty parmezan, połowę gorgonzoli i 2/3 umytego szpinaku. Wymieszaj dokładnie. Kaszę przelej do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, udekoruj resztą sera i zapiekaj 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie na maśle przesmaż pokrojone w plastry pieczarki. Zapiekankę krój jak tort i podawaj z pomidorkami, szpinakiem, gorącymi pieczarkami i jeśli lubisz kawałkami szynki lub bekonu.
 
Czekoladowy mus z kaszy manny
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 50 g kakao
  • 100 g rodzynek
  • 10 g cukru z wanilią lub aromat waniliowy
  • świeże truskawki
  • bita śmietana w sprayu
  • 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po 10 minutach, odlej połowę wody i zmiksuj je na gładką pastę. Mleko wymieszaj ze śmietanką, pastą z rodzynek, kakao i wanilią. Dodaj kaszę i gotuj wg przepisu na opakowaniu, aż spęcznieje. Kasza ma mieć konsystencję kremu do ciasta, jeśli trzeba dolej do niej mleka. Kaszę przelej do kokilek, udekoruj truskawkami, śmietanką i posiekaną czekoladą. Zjadaj na gorąco na śniadanie lub jako deser po obiedzie. 
Więcej na ten temat