Pytanie na Śniadanie

PARÓWKI W ROLI GŁÓWNEJ

Parówki nie muszą być nudne – mogą być podstawą wielu dań. Parówki panierowane, parówki w cieście, parówki w daniach głównych. Najwięcej wie o nich Jurek Nogal.

HOT DOG Z WŁASNĄ BUŁĄ
Bułka:
  • Mąka  typ 480 – 600 g
  • Drożdże 1 saszetka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżka
  • Mleko 200 ml
  • Masło 50 g
  • Woda 100 ml
Dodatki:
  • Parówa
  • Sałata rzymska
  • Cebula
  • Awokado Hass 1 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Chilli
  • Pomidory z puszki
  • Ogórki kiszone
  • Ketchup
  • Musztarda
Rozpuść masło w ciepłej wodzie z mlekiem. Do mąki wsyp saszetkę drożdży, 2 łyżki cukru i sól.  Połącz produkty sypkie z płynnymi i wyrób gładkie ciasto. Przykryj odstaw do wyrośnięcia. Zagnieć jeszcze raz i uformuj kulki, rozwałkuj je poczekaj aż podrosną. Upiecz w 200 stopniach ok 10-12 min. Awokado obierz, skrop sokiem z limonki aby się nie utleniło, Posiekaj drobno czerwoną cebulę, chili i kolendrę. Dodaj do awokado, posól i delikatnie wymieszaj. Pomidory z puszki smaż aż zgęstnieją, dopraw solą i chilli. Bułki po upieczeniu ostudź, potem przekrój wzdłuż i posmaruj masłem. Nałóż sos pomidorowy lub ketchup, trochę musztardy i poukładaj dodatki. Na wierzchu połóż ugotowaną bez osłonki parówkę. Możesz też zrobić tak: Po rozwałkowaniu kulek ciasta, posmaruj je odrobiną sosu pomidorowego, nałóż sałatę, ogórki, zrumienioną cebulę i obraną z osłonki parówę. Zawiń wszystko w ciasto i szczelnie zamknij. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Potem maczaj w sosie z awokado. Pycha!

PARÓWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM ROLOWANA Z WARZYWAMI
Ciasto:
  • Jajo 1 szt.
  • sok z buraków ok. 200 ml
  • mąka 150 g
  • olej do smażenia
dodatki:
  • Sałata rzymska
  • Ogórek długi
  • Cukinia
  • Marchewka
  • Ser Bursztyn lub oscypek
  • Ketchup
Roztrzep jajko dodaj sok z buraków i odrobinę soli, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj mikserem albo trzepaczką. Konsystencja ciasta ma być lejąca tak jak śmietanka. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej i nalewaj ciasto rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni patelni. Dodatki pokrój w podłużne paski. Ugotuj parówy, wcześniej zdejmij osłonkę.  Naleśnika posyp serem, rozłóż liście sałaty i paski z warzyw, połóż paróweczkę i zwiń naleśnika. Podgrzej na patelni albo w piekarniku a potem pokrój na kawałki jeśli chcesz.
OSTRY POŁUDNIOWIEC CZYLI GULASZ Z CZERWONEJ FASOLI Z PARÓWAMI
  • Cebula 3 szt.
  • Olej 1 łyżka
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidory 1 puszka
  • Chilli ½ szt.
  • Fasola czerwona 1 puszka
  • Kolendra liście 1 łyżka
  • Kukurydza  1 kolba
  • Parówa 3 szt.
Pokrojoną w półksiężyce cebulę i paprykę pokrojoną w paski przesmaż na oleju, dodaj kmin i smaż kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, pomidory z puszki i posiekane chilli. Gdy wszystko zgęstnieje, wrzuć do gara fasolę. Wszystko gotuj kilka minut. Parówy obierz z osłonki i pokrój na kawałki a potem przesmaż odrobinę i dodaj je do gara. Dopraw solą i pieprzem. Posyp kolendrą.

SMAŻONE PARÓWKI CZTERONOŻNE Z MAKARONEM I POMIDORAMI
  • Cebula 2 szt.
  • Olej z pomidorów suszonych 1 łyżka
  • Boczek wędzony 4-5 plastrów
  • Pomidory suszone w oleju 8 szt.
  • Parówa 2 szt.
  • Makaron muszelki 100 g
  • Ser bursztyn
  • Rukola
Parówki obierz z osłonki, przetnij na 3 części i każdą z nich ponacinaj wzdłuż na 2/3 długości. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaż na oleju z pomidorów, dodaj pokrojony boczek i parówki. Gdy parówy złapią kolor dodaj pokrojone pomidory. W trakcie gdy przygotowujesz sos z parówami ugotuj makaron aldente. Makaron wsyp do sosu, wymieszaj i posyp startym serem. Dodaj jeszcze ukolę.
Więcej na ten temat