Zielony koktajl
- avocado
- szpinak
- roszponka
- groszek łuskany
- limonka
- szpinak
- brokuł
- ogórek
- mięta
- sok jabłkowy
- opcjonalnie miód
Wszystkie składniki zmiksować. Podawać z zielonym gofrem
Krem groszkowo-miętowy z serem cheddar
- cebula 300 g
- groszek 600 g
- mięta świeża 30 liści
- czosnek 2 ząbki
- masło 100 g
- sól
- pieprz
- wywar warzywny 750 ml
- ser cheddar
Na maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, zalać wywarem, zagotować. Dodać groszek i miętę, doprawić i zmiksować na krem. Podawać z tartym serem.
Ziemniaki ze szpinakiem
- masło 100 g
- ziemniaki 300 g
- szpinak 500 g
- czosnek 3 ząbki
- sól
- pieprz
- wywar jarzynowy 100 ml
- ser pleśniowy 100 g
Ziemniaki obrać i wyciąć walce, obsmażyć z jednej strony, a pod koniec podlać wywarem i dusić pod przykryciem. Szpinak smażyć na maśle z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z serem pleśniowym lub dojrzewającym.