PLACUSZKI ORKISZOWE
Składniki na ok. 36 małych placuszków:
- 3 szklanki mąki pszennej jasnej (np. typ 500)
- 1½ szklanki mąki pszennej orkiszowej ciemnej (np. typ 1400-2000) lub razowej pszennej
- 6 jajek
- 3¾ szklanki maślanki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek roztopionego masła
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, odstaw.
W średniej misce połącz żółtka, maślankę, masło. Zamieszaj.
Dodaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wmieszaj do ciasta.
Następnie powoli dodawaj pianę z białek. Im delikatniej wmieszasz białka, tym lżejsze i bardziej puszyste będą placuszki.
Na średniej patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Nabieraj 2-3 łyżki stołowe ciasta i smaż na lekko brązowy kolor z każdej strony (ok. 1-2 minuty na stronę).
Podawaj z pokrojonymi wytrawnymi dodatkami np. serek z łososiem, szczypiorek, ser żółty, pomidory.
DOMOWA GRANOLA
Czas przygotowania: 20 min. + 30 min. pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych / płatków migdałowych / orzechów włoskich / pestek dyni/pestek słonecznika
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Garść suszonych owoców np. jabłek, rodzynek
- do podania: jogurt naturalny lub mleko, ulubione owoce
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsyp do miski, dodaj do nich orzechy lub pestki.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj miód i olej. Wymieszaj.
Wlej zawartość garnuszka do płatków owsianych i mieszaj, aby wszystkie płatki pokryły się syropem.
Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj płatki w 160 stopniach ok. 30 minut. Mieszaj raz na jakiś czas, by się równomiernie złociły.
Podpieczone płatki pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrusz na drobne części i przełóż do szczelnego pojemnika.
Podawaj z jogurtem i owocami.