MOUSSAKA
Składniki:
-3 średniej wielkości ziemniaki
-1 bakłażan
- 250 g parmezanu
-1 cebula biała
-olej do smażenia
-oliwa z oliwek
-1 główka czosnku
-gałka muszkatołowa
-cynamon
-1/2 kg mielonego mięsa wołowego
-1 większa puszka koncentratu pomidorowego
-sól i pieprz
-100 g masła
-100 g mąki
-600 ml mleka
- 3 jaja
Sposób przygotowania:
Podsmażyć obrane i pokrojone na grubsze plastry ziemniaki. Oddzielnie podsmażyć obrany i pokrojony na grubsze plastry bakłażan. Warzywa odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia. Następnie piętrowo ułożyć w naczyniu żaroodpornym - napierw ziemniaki, posypać odrobina startego parmezanu, następnie bakłażan.
Podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać całość, dodać mięso, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i cynamon. Kiedy mięso zbrązowieje, dodać około 150 ml koncentratu pomidorowego (można go nieco rozcieńczyć z wodą). Zredukować. Przygotować beszamel: rozpuścić masło i dodać mąkę. Powoli dodawać mleko. Podgotować całość i zdjąć z ognia. Cały czas mieszać. Dodać żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i połowę startego parmezanu, dobrze wymieszać. 200 ml sosu beszamelowego dodać do mięsa mielonego i razem wymieszać dokładnie. Następnie całość przełożyc do warzyw w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę mięsa wylać resztę beszamelu. Całość posypać startym parmezanem. Piec ok 20min w 200 C.
SAŁATKA PO GRECKU:
-1 pomidor
-1 ogórek
-1 czerwona cebula
-1 papryka zielona
-100 g fety
-oliwa z oliwek
-ocet winny
-oregano
-oliwki czarne
Sposób wykonania: Pomidora i ogórka pokroić w dość duże kawałki. Cebulę pokroić na krążki, paprykę na plastry. Na talerz wyłożyć pomidory i ogórki. Następnie paprykę oraz cebulę i kilka oliwek. Polać całość kilkoma kroplami octu winnego. NICZEGO NIE MIESZAĆ! Na całość nałożyć jeden gruby (nie pocięty) plaster fety. Całość polać oliwą z oliwek. Posypać oregano.